1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Phoenix-luotain laskeutui Marsiin

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan lähettämä Phoenix-luotain on laskeutunut onnistuneesti Mars-planeetalle liki kymmenen kuukauden matkan jälkeen. Phoenix laskeutui Suomen aikaa aamuyöllä Marsin pohjoiselle kalottialueelle.

Alus seisoo vaakasuorassa Marsin pinnalla kolmen jalkansa varassa. Aluksi luotain toimi akkujen varassa, mutta ensimmäiset kuvat kertovat, että sen aurinkopaneelit ovat avautuneet. Niiden avulla luotain toimii jatkossa aurinkoenergian avulla.

672 miljoonan kilometrin pituisen matkan taittaneen luotaimen varsinainen tehtävä on vasta alkamassa: Phoenixin on määrä etsiä kolmen kuukauden ajan merkkejä mahdollisesta elämästä punaisella planeetalla ja tutkia samalla, olisiko laskeutumisalueesta asuinpaikaksi ihmisille.

Marsia tutkimaan lähetetyistä luotaimista yli puolet on epäonnistunut tehtävässään. Nasan mukaan riski kannatti silti taas ottaa, sillä onnistuessaan Phoenixin odotetaan laajentavan suuresti ihmiskunnan Mars-tuntemusta.

Marsiin ihmisten siirtokunta?

Maapallolla elämän ensivaiheet - mikrobit, molekyylit ja solut - ja ilmastonmuutokset ovat tallentuneet puhtaimmillaan arktisten alueiden jäätiköihin. Tutkijoita kiinnostaa palavasti, mahtaako näin olla myös Marsissa, kertoo Phoenixin tutkimusohjelman johtaja Peter Smith Arizonan yliopistosta. Marsia viisi vuotta sitten kiertäneen Odysseus-luotaimen havainnot viittasivat kalotin jääpeitteeseen, mistä koko Phoenix-ohjelma sai alkunsa. Marsin vyötäröllä vuosia mönkineet Spirit- ja Opportunity-tutkimusvaunut puolestaan havaitsivat merkkejä muinaisista pintavesistä. Phoenixilla ei ole pyöriä, koska sen on määrä kaivautua marsperään, ei kartoittaa pintaa. Pohjoista laskeutumisaluetta tutkaillaan myös mahdollisena paikkana ihmisten siirtokunnalle. Se jo tiedetään, että ulkoilumahdollisuudet ovat vähäiset, sillä alueen lämpötila vaihtelee -77 asteesta -33:een. Mukana myös suomalaista huipputekniikkaa Marsiin laskeutuneessa Phoenix-luotaimessa on mukana myös Suomen Ilmatieteen laitoksen suunnittelema laite, joka mittaa planeetan kaasukehän painetta. Ensitietojen mukaan laite on onnistunut mittauksissaan ja mitattua tietoa on jo välittynyt maahan. Phoenix-luotaimen ensimmäisen vuorokauden havainnot Marsista saadaan maahan varhain tiistaiaamuna. Phoenix-luotaimella on aurinkopaneeleineen leveyttä viisi ja pituutta 1,5 metriä. Luotaimen 350 kilon painosta 25 kiloa on tutkimuslaitteita, muun muassa kamera ja robottikäsi, jolla Phoenix voi kaivautua metrin syvyyteen ja sulattaa näytteitä. Niistä Phoenix nuuskii hiiltä ja vetyä, elämän elementtejä. AP, Reuters, AFP, YLE Uutiset Tutkimusohjelman sivut Arizonan yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) Suomen Ilmatieteen laitoksen Phoenix-sivut (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun) Nasan Mars-sivusto (siirryt toiseen palveluun)