Aivojentahdistin auttaa moniin vaivoihin

Aivoihin asennettavasta tahdistinlaitteesta on saatu hyviä kokemuksia. Uumajan yliopistosairaalassa Ruotsissa aloitetaan syksyllä koesarja, jossa aivojentahdistimen käyttöä kokeillaan syvän masennuksen ja Touretten syndrooman hoitoon.

Ulkomaat

Touretten syndroomassa potilaan lihakset kouristelevat tai hän toistaa pakonomaisesti sanoja tai äänteitä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa kolmisenkymmentä ihmistä on saanut aivojentahdistimen avulla helpotusta vakavaan masennukseen.

Aivojentahdistin on käytössä jo nyt monien sairauksien hoidossa. Tahdistimia käytetään synnynäiseen sekä Parkinsonin taudin aiheuttamaan vapinaan, eräisiin kroonisiin kiputiloihin ja dystoniaan eli lihasjäykkyyteen.

Kokeiluasteella aivojentahdistinta käytetään epilepsian, erään vaikean päänsäryn muodon, Hortonin päänsäryn, syömishäiriöiden sekä lihavuuden hoitoon.

Aivojentahdistin on 1,7 millin kokoinen elektrodi, joka asennetaan 9 millimetriä suuresta kallon aukosta tiettyyn aivojen osaan. Elektrodi syöttää tarkasti määriteltyyn aivoalueeseen heikkoa mutta korkeataajuista sähkövirtaa, joka estää näiden aivosolujen toiminnan. Elektrodista tuleva ohut sähköjohto johdetaan ihon alla itse tahdistinlaitteeseen, joka sijoitetaan solisluun alle. Tahdistin poistaa yliaktiivisuuden aivojen osasta

Itse kallonporaus suoritetaan paikallispuudutuksella potilaan ollessa valveilla. Toimenpide on kivuton, sillä kalloluussa ja aivoissa ei ole tuntohermoja.

Tahdistimen on osuttava tarkalleen haluttuun kohtaan aivoissa. Millimetrinkin heitot voivat aiheuttaa erikoisia sivuoireita, kuten puheen puuroutumista tai kaksoisnäköä. Joskus potilas on heti alkanut itkeä lohduttomasti, kun laite on käynnistetty. Elektrodin siirto oikeaan kohtaan kuitenkin poistaa ongelman.

Laitteesta hyötyvillä potilailla on vaivojen erilaisuudesta huolimatta yhteistä se, että he kärsivät tietyn aivojen osan yliaktiivisuudesta, minkä aivojentahdistin poistaa.

Laite voidaan asentaa vain pahimmista oireista kärsiville, ja heilläkin koje poistaa vain taudin oireen. Kun laite sammutetaan, oireet palaavat. Harvinaisena riskinä ovat verenvuoto aivoissa ja infektiot.

Asiasta kertoi Dagens Nyheter -lehti.

Lähteet: YLE Uutiset