Suurin osa vaalirahoista yhä piilossa

Kansanedustajien vaalituesta valtaosa on edelleen piilossa ehdokkaiden tukiyhdistyksissä. Viime viikkojen kohu on koskenut yrittäjiltä tullutta noin puolen miljoonan euron vaalitukea. Kansanedustajien omien ilmoitusten mukaan vaalikampanjat maksoivat yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Kotimaa

Kansanedustajien vaalirahailmoituksissa on edelleen isoja, avaamattomia tukisummia. Seminaarit, taulukaupat ja tukiyhdistykset ovat pumpanneet ehdokkaalle tuhansia euroja, mutta seminaarien osallistujat, taulujen ostajat ja yhdistysten rahoittajat pysyvät piilossa.

Mikään ei takaa, että vaalituen ilmoitusrajan pudottaminen tuhanteen euroon parantaisi tiedonsaantia. Vaaliapu vain pilkotaan pienempiin eriin. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kuvasi vaalityön arkea sunnuntaina haastattelutunnilla.

- Perinteinen tapahan yrityksille on se, että ne osallistuvat ehdokkaiden varainhankintaseminaareihin, illallisille, ostavat taidetta, antavat näitä avustuksia muutaman sadan euron paketeissa.

Pienistä puroista kertyy isoja summia.

Vaalirahailmoitusten mukaan kahdensadan kansanedustajan omiin kampanjoihin kului rahaa yli 7,7 miljoonaa euroa. Tämän päälle tulevat vielä puolueiden kampanjakulut ja eduskunnasta rannalle jääneiden laskut. Esimerkiksi keskustan varaedustajiksi jääneiden vaalilasku oli yli puoli miljoonaa, ja luvusta puuttuu edelleen Kauko Juhantalon ilmoitus. Varaedustajista myös kokoomuksen Lasse Virén on ollut vaalikuluistaan hiljaa. Kokoomuksella on nyt edustajien vaalikuluilla punnittuna arvokkain eduskuntaryhmä, hinta lähes 2,5 miljoonaa euroa. Merikukka Forsiuksen loikka toi kokoomusryhmän vaalilaskuun vajaan 13 000 euron lisäyksen. Näin kokoomus ohitti keskustan niukasti, parillasadalla eurolla. SDP:n hieman pienemmän ryhmän vaalikulut olivat alle 1,5 miljoonaa. Vasemmistoliiton valitut edustajat käyttivät vaaleihin puoli miljoonaa, RKP:n ja vihreiden runsaat 300 000.

Puolueet jatkavat vaalirahoituslain uudistamiskeskustelua tiistaina. Pikauudistuksella yritetään nyt politiikan kasvojen pesua. Puseroon hiipii kuitenkin jo pelko, ettei kaikkea ole vielä kerrottu.

- Toivottavasti tässä on kaikki. Sitä ei kukaan pysty tietämään. Edustajat itse ilmoittavat nämä, ja olisi tietysti melko masentavaa, jos niitä vielä sitten myöhemmin alkaisi tulla. Nyt on ollut sellainen aika, vähän totuuskomission hengessä, täydentää ja korjata niitä virheitä, joita viime keväänä osa oli jättänyt ilmoituksiinsa, kommentoi pääministeri Matti Vanhanen.

Lähteet: YLE Uutiset