1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Syöttötariffien uskotaan lisäävän uusiutuvan energian tuotantoa

Uusiutuvan energian käyttöä voitaisiin Suomessa lisätä nopeasti, jos täällä otettaisiin käyttöön jo muualla Euroopassa testatut ohjauskeinot. Esimerkiksi Saksassa aurinko- ja tuulienergian tuotanto on moninkertaistanut nopeasti sen jälkeen, kun käyttöön otettiin niin kutsuttu syöttötariffijärjestelmä.

luonto

Kyseessä on Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lundin mukaan takuuhintajärjestelmä, joka tekee investoinneista kannattavia. Systeemi mahdollistaa esimerkiksi sen, että jo omakotitalon paneleilla voi aurinkoisena päivänä tuottaa sähköä jakeluverkkoon hyvästä hinnasta.

Muutamassa vuodessa esimerkiksi tuuli-, biomassa- ja aurinkoenergian investoinnit ovat Saksassa kasvaneet huomattaviksi: tuulienergian osuus on noussut jo kymmeneen prosenttiin.

Lundin mukaan Keski-Euroopan maiden kokemukset osoittavat, että poliittisen päätöksen jälkeen uusiutuvasta energiasta tulee reaalinen energiapoliittinen vaihtoehto.

Syöttötariffin käyttöä pohditaan Suomessa parhaillaan ilmasto- ja energiastrategian valmistelun yhteydessä. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen sanoo pitävänsä mahdollisena, että syöttötariffi otetaan käyttöön meilläkin.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi