Hirvonen: Vaalirahayhdistyksiä pitäisi myös valvoa

Vaalirahoitusjärjestelmän suuri ongelma on valvonnan puute, arvioi valtiovarainministeriön projektipäällikkö Markku Hirvonen. Kukaan ei valvo vaalirahoituksessa mukana olevia yhdistyksiä, ja siksi niiden toiminnan tarkempi valvonta parantaisi Hirvosen mukaan veromoraalia.

Kotimaa

Hirvosen mukaan syy siihen, miksi on luotu edustajan ja vaaliavustuksen lahjoittajan väliin vaalirahoja kierrättäviä yhdistysportaita, on lahjaveron välttäminen. Vaaliavustukset eivät ole tuen maksajalle vähennyskelpoisia. Jos vaalirahat maksetaan suoraan edustajalle, hän joutuu maksamaan niistä lahjaveroa.

- En pidä kansanedustajien moraalia ongelmana. Minusta se on pikemminkin tämän järjestelmän ongelma, että luodaan tällaisia muodollisia väliportaita, Hirvonen totesi YLEn Radiouutisten Ykkösaamussa.

Kansanedustajien vaalituesta valtaosa on edelleen piilossa ehdokkaiden tukiyhdistyksissä. Viime viikkojen kohu on koskenut yrittäjiltä tullutta noin puolen miljoonan euron vaalitukea. Kansanedustajien omien ilmoitusten mukaan vaalikampanjat maksoivat yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset