OM: Taidemyynti hankala osa vaalirahoitusta

Oikeusministeriö on linjannut tänään kantaansa taidemyynnistä ja seminaareista saatuun tukeen vaalirahoituksessa. Ministeriön mukaan taidemyynnillä tai seminaareilla kerättyjä varoja voidaan pitää vaalirahoituslain mukaisena tukena ehdokkaalle tai hänen tukiryhmälleen.

Kotimaa

Oikeusministeriön mukaan taidemyynti ehdokkaiden tukemiseksi on melko yleistä. Taiteen todellista arvoa on kuitenkin hankala arvioida täsmällisesti.

Ministeriön mielestä asiaa on tarkasteltava ehdokkaan näkökulmasta, koska ehdokas saa vaalikampanjansa tueksi summan, jonka taiteen ostaja suorittaa. Ehdokas tai hänen tukiryhmänsä on esimerkiksi taulun hankkiessaan maksanut siitä hankintahinnan.

Kun taulu sitten myydään osana vaalikampanjaa, ehdokkaalle tullut tuki on myyntihinnan ja hankintahinnan erotus. Laki lähtee myyntitulojen bruttomääräisestä ilmoittamisesta.

Oikeusministeriö myöntää, ettei taidemyynnin ja seminaarituottojen osalta nykyinen vaalirahoituslaki anna kaikkiin kysymyksiin selkeitä vastauksia. Tämän vuoksi asiassa on ministeriön mielestä pyrittävä nykyistä tarkempaan sääntelyyn.

Lähteet: YLE Uutiset