Etiopian maanpaossa olevalle Mengistulle kuolemantuomio

Etiopian entinen diktaattori Mengistu Haile Mariam on saanut kuolemantuomion Etiopian Korkeimmassa oikeudessa. Hän sai tuomion poissaolevana, koska hän on jo usean vuoden oleskellut Zimbabwessa.

Tammikuussa 2007 Mengistu tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen, mutta syyttäjä vaati rangaistuksen koventamista Korkeimmassa oikeudessa. Mengistu syrjäytettiin 1991 ja todettiin syylliseksi kansanmurhaan vuosikymmenen kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen.

Mengistun marxilainen upseeriryhmä kaappasi vallan Etiopiassa 1974, ja murhautti keisari Haile Selassien. Mengistusta tuli yksinvaltias 1977 ja hän pani toimeen punaisena terrorina tunnetun puhdistuksen oppositiota vastaan. Syyte kansanmurhasta perustuu tuon kauden julmuuksiin.

Mengistu asuu edelleen Zimbabwessa, minne hän pakeni heti kaatumisensa jälkeen 1991. Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on ilmoittanut, että toveri Mengistua ei luovuteta, vaan että hän on yhä Zimbabwen "erikoisvieras". Tosin hänen omakin kohtalonsa on vaakalaudalla, kun Zimbabwessa piakkoin järjestetään kiistanalaisten presidentinvaalien uusintakierros.