1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Intiaanit eivät tehneetkään Indiana Jonesin kristallikalloja

Maailman tunnetuimmat kristallikallot ovat ilmeisesti väärennöksiä, uusi tutkimus kertoo. Toinen maailman kuuluisimmista kristallikalloista on esillä British Museumissa Lontoossa ja toinen Smithsonian-instituutissa Washingtonissa.

kulttuuri

Tutkimuksen mukaan kalloja eivät ole kuitenkaan tehneet muinaiset asteekit tai mayaintiaanit, kuten esimerkiksi uudessa Indiana Jones -elokuvassa esitetään, vaan ne ovat peräisin kahdelta viime vuosisadalta.

Tutkimusryhmä, johon kuului muun muassa British Museumin ja Cardiffin yliopiston tutkijoita, selvitti elektronimikroskoopin avulla miten kallot on tehty. Tutkijoiden mukaan Etelä-Amerikan alkuperäisasukaat eivät yksinkertaisesti hallinneet kristallikallojen tekemiseen tarvittavaa tekniikkaa. Ainesosia 1900-luvulta Lisäksi kalloista on löytynyt ainesosia, jotka on keksitty vasta 1900-luvulla. Tämä viittaakin tutkijoiden mukaan siihen, että ainakin osa kalloista on tehty vasta 1950-luvun jälkeen. Tutkimuksessa epäillään myös muissa kokoelmissa olevien reilun kymmenen kristallikallon alkuperää. Osa kalloista on tehty melko hyvin, mutta osa muistuttaa tutkijoiden mukaan "autotallipuuhastelun tuloksia." Journal of Archaeological Science -lehdessä julkaistava selvitys ei kuitenkaan kerro kuka kallot on lopulta tehnyt. Tosin tutkijat epäilevät, että ainakin British Museumissa oleva kallo on muovattu Manner-Euroopassa, josta se päätyi Britanniaan ranskalaisen antiikkikauppiaan toimesta. British Museum aikoo kuitenkin pitää kallon edelleen näytillä yleisölle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi