Vapaa liikkuvuus lisännyt ammattirikollisuutta Suomessa

Itäeurooppalaisten rikollisliigojen tekemät rikossarjat ovat lisääntyneet Suomessa. Kansainvälisen rikollisuuden, erityisesti tilauksesta tehtyjen rikosten lisääntymisen taustalla on Schengenin passivapaan vyöhykkeen laajentuminen. Keskusrikospoliisi arvioi YLE Uutisille, että lisääntynyt uudentyyppinen rikollisuus on Suomessa huomattava uhka.

Schengen-alueeseen liittyi yhdeksän uutta maata viime joulukuussa. Tuolloin EU:n vapaan liikkuvuuden alueeseen tulivat mukaan Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari, Slovenia ja Malta.

Schengen-alueella EU:n jäsenmaasta toiseen voi liikkua vapaasti, vaikka unionin ulkorajoja valvotaan tarkasti. Schengen-alueen laajeneminen tarkoittaa, että alue kattaa nyt 24 maata, joiden alueella asuu noin 400 miljoonaa ihmistä.

Vapaan liikkuvuuden kasvu on lisännyt ammattirikollisten toimintaedellytyksiä, mikä on huomattu myös Suomessa. Keskusrikospoliisin erikoistutkijan Tuija Hietaniemen mukaan ammattimainen rikollisuus on lisääntynyt selvästi. Poliisi joutuu varautumaan rikollisuuteen entistä enemmän ja vapaan liikkuvuuden vuoksi viranomaisten pitää olla myös aiempaa nopeampia toimissaan.

Erittäin organisoitu, eri maat keskenään jakava kansainvälinen rikollisuus on nyt viranomaisten mukaan Suomessakin entistä huomattavampi uhka. Rikollisuuden kasvu on havaittu myös kaupan saralla.

Tradekan turvallisuusjohtajan ja koko Suomen Kaupan Liiton turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Harri Uusitalon mukaan esimerkiksi erilainen väärennetyn rahan jakaminen on kaupan alalla lisääntynyt viime aikoina. Myös rahanvaihtohuijauksia ja petoksia on esiintynyt. Kasvussa on ollut lisäksi ammattimaisesti johdetut myymälävarkaudet, jotka ovat kohdistuneet etenkin elektroniikkaan ja kosmetiikkaan.

Kaupoissa tähdätään nyt nopeutettuun tiedonvaihtoon, ettei rikossarjoja ehdittäisi viedä loppuun. KRP:n erikoistutkijan Tuija Hietaniemen mukaan myös viranomaisten pitää lisätä kansainvälistä yhteistyötä, koska vastapuolikin on kansainvälinen.