Nepal julistettiin tasavallaksi

Nepal on julistettu tasavallaksi. Nepalin perustuslakia säätävä kokous on hyväksynyt yli kaksisataavuotisen hindumonarkian päättämisen. Perustuslaillisen kokouksen jäsenistä 560 äänesti tasavallan puolesta ja vain neljä vastaan.

Ulkomaat

Kokouksen alku viivästyi usealla tunnilla, kun vasemmistolaiset maolaiset neuvottelivat tulevan tasavallan presidentinvirasta Nepalin pääministerin kanssa.

Epäsuosittu kuningas Gyanendra joutuu siten luopumaan vallasta, palatsistaan sekä valtion maksamista tuloista. Hänen olinpaikkaansa ei tiedetä, eikä sitä, suostuuko hän väistymään.

Kuningashuonetta seuranneet nepalilaiset toimittajat arvioivat, että Gyanendra luopuu taisteluitta vallasta.

Nepalissa on yhä myös kuninkaan kannattajia ja heitä epäillään Kathmandussa maanantaina ja tiistaina räjähtäneiden pommien asettajiksi. Pommi-iskuissa haavoittui kaksi ihmistä.

Tiukat turvatoimet suojasivat keskiviikon istuntoa. Hallitus on kieltänyt mielenosoitukset kokouspaikan sekä kuninkaallisten palatsien läheisyydessä, mutta sadat tasavallan kannattajat uhmasivat kieltoa juhlimalla kokouspaikan läheisyydessä.

Vasemmistolaisten maolaississien nuorisoliike on ilmoittanut tuovansa tuhansia kannattajiaan Kathmanduun varmistamaan, ettei tasavallaksi julistamisen jälkeen alkava juhlinta "riistäydy käsistä".

Nuorisoliikettä syytetään vastustajien ahdistelusta ja tappamisesta maolaisten kapinan aikana 1996-2006. 13 000 ihmistä sai surmansa kapinan aikana. Maolaiset ajoivat parempia elinoloja maaseudun köyhille sekä tasavaltaa Nepaliin. Gyanendran valtakausi alkoi joukkomurhasta Shahin kuningashuone nousi Nepalin johtoon vuonna 1769. Kuningas Gyanendra nousi valtaan 4. kesäkuuta 2001 sen jälkeen, kun kruununprinssi Dipendra murhasi Gyanendran veljen, kuningas Birendran, kahdeksan muuta kuningasperheen jäsentä ja lopulta myös itsensä. Joukkomurha romahdutti monarkian suosion, ja lisää vahinkoa aiheutti Gyanendran päätös ottaa maan hallinto omiin käsiinsä helmikuussa 2005. Parlamentin syrjäyttäminen synnytti laajoja mielenosoituksia, ja kuninkaan oli myönnyttävä vallanjakoon sekä rauhaan maolaississien kanssa vuonna 2006. Maolaiset voittivat huhtikuussa perustuslakia säätävän kokouksen vaalit saaden 220 edustajaa 601-paikkaiseen kokoukseen. Heidän odotetaan myös muodostavan uuden hallituksen. Maolaisilla on yhä 20 000 taistelijaa, jotka on sijoitettu YK:n valvomille leireille eri puolille maata. Koska maolaisilla ei ole vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä lakia säätävässä kokouksessa, heidän pitäisi taivuttaa tuekseen muita nepalilaispuolueita. Muut puolueet ovat suhtautuneet epäillen sissien kykyyn hallita demokraattisesti maata.

Lähteet: AP, AFP, Reuters