1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lentoyhtiöt luopuvat paperisista lentolipuista

Suuri osa maailman lentoyhtiöistä luopuu kuunvaihteessa matkatoimistojen kirjoittamista paperisista lentolipuista. Kansainvälinen lentoliikenneliitto IATA poistaa tuolloin paperiliput kaikista järjestelmistään.

Talous

Suomessa muutos koskee muiden muassa Finnairia ja Blue1:a, joskin uudistuksen käytännön vaikutus on vähäinen. Molemmista yhtiöistä kerrotaan, että niiden lipuista lähes kaikki ovat jo nyt sähköisiä eli niin kutsuttuja e-lippuja.

Finnairin kehityspäällikkö Pirjo Sutela kertoo, että sähköiset liput mahdollistavat kaikki internetin edut lippujen hankinnassa ja lähtöselvityksessä.

- Matkasuunnitelmien viime hetken muutoksetkin hoituvat missä tahansa maailmassa yhdellä puhelinsoitolla. E-lippua ei voi myöskään kadottaa eikä sitä tarvitse hakea matkatoimistosta tai lentoyhtiöstä, Sutela tähdentää.

Lentoyhtiöt voivat itse kirjoittaa ja hyväksyä edelleenkin myös paperisia lentolippuja lennoilleen. Esimerkiksi Yhdysvallat aikoo sallia jatkossakin paperiset liput.

IATAn mukaan paperisista lentolipuista luopumisella säästetään vuosittain lähes kaksi miljardia euroa ja 2 500 hehtaaria metsää.

Finnairilta muistutetaan, että matkatoimistojen ennen kesäkuun alkua jo kirjoittamat paperiliput kelpaavat lennoilla voimassaoloaikansa puitteissa.

Lähteet: YLE Uutiset