Kuningaskuluttaja: Vanhoissa astioissa huikeita lyijypitoisuuksia

Vanhojen astioiden ja maailmalta matkamuistoina tuotujen astioiden turvallisuutta ei valvo kukaan. Kuningaskuluttaja tutkitutti kymmenen vanhan tai matkamuistoastian lyijypitoisuudet MetropoliLabissa. Kahden astian pitoisuudet ylittyivät selvästi.

Kotimaa

Eräästä mukista irtosi lyijyä 60 kertaa yli raja-arvojen. Vanhan kotimaisen kolpakon lyijypitoisuus ylitti raja-arvot peräti 720-kertaisesti.

- Kolpakko on ilmeisesti koristekäyttöön tarkoitettu. Se ei kestänyt testioloja ja on elintarvikekäytössä vaarallinen, kemisti Timo Vartiala MetropoliLabista kertoo.

Kaikista kymmenestä tutkitusta astiasta irtosi laboratoriotestissä jonkin verran lyijyä.

Dosentti Hannu Komulainen Kansanterveyslaitokselta pitää tuloksia huolestuttavina.

- Irtoavan lyijyn määrä on niin iso, että en osaa sanoa, mikä toinen voisi olla yhtä merkittävä lyijyn lähde.

Suomalaisilla on edelleen käytössään astioita, jotka on valmistettu ennen 1970-lukua. Silloin lyijy oli Suomessakin astianvalmistuksessa vielä yleisesti käytössä. Halpatuotannon maissa lyijylasitetta käytetään edelleen. Suomessa viranomaiset eivät ole varoittaneet vanhojen astioiden riskeistä 1990-luvun jälkeen.

- Suomessa keramiikkaa tutkittiin 1970 - 90-luvuilla, jolloin asiasta tiedotettiin sanomalehdissäkin. 1970-luvulla todettiin paljon raja-arvojen ylityksiä, ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta kertoo. Kuningaskuluttajan tekemien selvitysten jälkeen Evira on kertonut aikovansa tiedottaa alkukesällä vanhojen astioiden vaaroista. Jo suhteellisen pienet veren lyijypitoisuudet voivat aiheuttaa lapsille keskushermoston kehitysvaurioita. Osa vanhemman väen neurologisista ongelmista, muistinmenetyksistä ja myös sydänkohtauksista saattaa johtua elimistössä olevasta lyijystä. Lyijy ei aiheuta akuutisti myrkytystä, vaan myrkytykseen tarvitaan pitkäaikainen altistus. Kuningaskuluttaja on kesätauolla. Katso juttu aiheesta keskiviikon A-studiossa YLEn Areenalla. YLE Uutiset