1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten kuvajournalistien rohkeat otokset levittäytyvät yhteisnäyttelyyn

Suomalaiset nuoret kuvajournalistit ovat esillä ensimmäisen kerran laajassa yhteisnäyttelyssä. Kaikki tekijät ovat tulleet alalle tällä vuosikymmenellä. Näyttely avautuu Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä torstaina.

kulttuuri

Karaokebaareja, mielenosoituksia, poliittikkoja, sotia. Suomen valokuvataiteen museon kuvajournalismin näyttelyssä kuvien aiheilla ei ole yhteistä nimittäjää, mutta tekijöillä kyllä.

New Generation -näyttelyssä on esillä yli neljänkymmenen alle 35-vuotiaan kuvaajan töitä tältä vuosikymmeneltä. - Käytetään erilaisia tyylejä, käytetään salamaa rohkeasti, ei ehkä pohdita kovin paljon tietynlaisia sääntöjä. Voisi sanoa, että sääntöjä ei ehkä ole, kuvailee näyttelyn kuraattori, lehtikuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen. Nuorilla riittää opittavaa vanhemmilta kollegoilta Kuvajournalismin digitalisoituminen ja uusien työntekijöiden määrän nopea kasvu on muuttanut lehtikuvaajien työtä. Silti uudetkin tekijät nojaavat vahvasti kuvajournalismin peruspilareihin. Helsingin Sanomiin huhtikuussa otetut kuvat Irakista yrittävät tarkkaavaisesti kertoa ihmisistä sodan keskellä. - Saatamme olla parempia tekniikassa ja kuvien säätämisessä, ehkä jopa ihmisten kohtaamisessakin. Mutta se havainnointi on semmonen asia, missä meillä nuorilla riittää opiskeltavaa, pohtii lehtikuvaaja Sami Kero. Naisnäkökulma tuo uutta Lehtikuvaajien sukupolvenvaihdos on marsittanut alalle myös huomattavan määrän nuoria naisia. Suomen Kuvalehteen kuvaavan mielestä esimerkiksi kauneusleikkauksen katsominen naisen silmin voi tuoda uuden lähestymistavan kuviin. - En enää koe sitä miehisenä alana. Mielestäni kentälle ehdottomasti tarvitaan naisen tapa katsoa asioita, sanoo lehtikuvaaja Kaisa Rautaheimo. Kuvajournalismin uudet muodot näkyvät näyttelyssä lajityypin hämärtymisenä. Moni otos näyttää näyttelyn seinillä mainoskuvalta tai taideteokselta. YLE Uutiset

Lähteet: New Generation -näyttelyn internetsivut

Lue seuraavaksi