1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

YLE patistaa suomalaisia kulttuurikuntoiluun

Ensi syksynä Suomen Kulttuurirahasto ja Yleisradio käynnistävät Kulttuurikunto-kampanjan, jonka tarkoitus on hälventää kulttuurin liittyviä ennakkoluuloja ja lisätä tavallisten suomalaisten kulttuurinnälkää.

Kulttuurikunto-kampanjan toivotaan myös innostavan työnantajia tarjoamaan kulttuurielämyksiä henkilöstölleen.

Lokakuussa alkava kampanja muistuttaa, että puoli tuntia kulttuuria kolmesti viikossa riittää ylläpitämään kulttuurikuntoa. Mikäli tavoitteena on kunnon kohottaminen, kampanja suosittelee lajeja, jotka kiihdyttävät sykettä ja aiheuttavat henkistä hikoilua.

Kulttuurikunnon tuottaja, projektipäällikkö Marjaana Mykkänen Yleisradiosta muistuttaa, että tutkimusten mukaan kulttuuri kohentaa terveyttä.

Iltasatukin käy kulttuurista Valtakunnallisen kampanjan keskeinen kunnonkohotusväline on kulttuurikuntokortti, taulukko, johon merkitään päivittäiset kulttuurisuoritukset. - Periaatteessa filosofia on se, että iltasadun lukemisesta, tv-draaman katsomisesta tai kuunnelman kuuntelemisesta voi tehdä päivittäisen merkintänsä apulaistuottaja Minna Joenniemi selittää. Kampanja on vasta käynnistymässä, ja nyt on lähestytty paitsi kulttuurilaitoksia, myös esimerkiksi kuntia ja kaupunkeja. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet esimerkiksi Suomen Kansallisteatteri, Lapin maakuntamuseo ja Turun filharmoninen orkesteri. Kaupungeista kuntokuurille lähtevät muun muassa Helsinki ja Kuopio. Peruskurssit johdattavat "vaikeankin" taiteen ääreen Tuottaja Marjaana Mykkänen arvioi, että aina kannattaa olla hiukan huolissaan Suomi-neidon kulttuurikunnosta. - Me toivomme, että esimerkiksi työväenopistot pystyisivät aloittamaan kulttuurikuntokursseja. Ihmiset tuntevat tarvitsevansa perustietoa, ennen kuin he voivat nauttia esimerkiksi klassisesta musiikista, kertoo Mykkänen. Kampanjaan liittyy myös televisiosarja, joka alkaa marraskuussa. Kulttuurikuntoklinikka-sarjassa psykologi ja kaksi taiteilijaa tarkastavat koehenkiöiden kunnon ja laativat hoitokuurin. YLE Uutiset