Halonen ei usko vaalirahoitussotkun johtavan ennenaikaisiin vaaleihin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ei usko vaalirahoituskohun johtavan ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. YLEn TV1:n Lauantaiseurassa esiintyneen Halosen mukaan hallitusrintamassa ei näy sellaista säröilyä, joka veisi uusiin vaaleihin.

Kotimaa

Presidentti sanoi, että hän ei usko pääministerin saavan epäluottamuslausetta Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen julkistaman vaalirahoituslistan takia.

Halosen mielestä ennenaikaisia vaaleja ei lain mukaan tule käyttää hetkellisesti ratkaisemaan asioita vaan vasta silloin, jos ei uuttakaan hallitusta saataisi aikaiseksi.

Presidentti muistuttaa myös, että enemmistöhallitus pysyy pystyssä niin kauan kuin hallituspuolueisiin kuuluvat kansanedustajat pitävät sen pystyssä.

"Rahoittaja ei saa hyötyä suoraan vaalirahoituksesta" Halonen puolusti myös ehdokkaiden rahoittamista, kunhan rahoitus on julkista. - Vaalirahoituksella ei saa ajaa päätöksiä, joista on rahoittajalle itselleen suoraa hyötyä, presidentti sanoi. Hänen mukaansa äänestäjää kiinnostaa, vaikuttaako saatu raha ja ehdokkaan on itse kyettävä sisäistämään kyseinen asia. Halonen myös vakuutti, että hänen omien vaalikampanjoidensa rahoitus kestää julkisuuden. - Minulla ei ole salarakkaita, presidentti tokaisi. "Kahden lautasen politiikka on vahvuus EU:ssa" Halonen puolusti myös voimakkaasti Suomen nykyistä huippukokouskäytäntöä EU:ssa. Kahden lautasen politiikka on hänen mukaansa ollut vahvuus, sillä kaksi ihmistä pystyy tekemään enemmän kuin yksi. Halosen mielestä puheet presidentin "roikkumisesta" huippukokouksissa ovat sekä epähienoja että vaarallisia. Hänen mukaansa lähtökohtana on se, että presidentin lähtö kokoukseen on laillista, minkä jälkeen kyse on työnjaosta. Presidentti arvioikin, että nykyinen eduskunta haluaa pitää tilanteen ennallaan. - Modernissa valtiossa valta on jaettu. Presidentti tukeutuu ulkoministeriöön ja valmistelussa ulkoministeriö on aina mukana, hän muistutti. Myös rypälepommit esillä keskustelussa Presidentti selvitti rypälepommeista noussutta keskustelua. Hän puolusti päätöstä maamiinoista luopumisesta. Hänen mukaansa niiden tilalla käytettävien asetyyppien löytäminen on puolustusvoimain asia. - Pyrimme uudenkin sopimuksen puitteissa löytämään sopivat asejärjestelmät sekä täyttämään kansainväliset normit, presidentti sanoi. Halonen pohdiskeli myös kustannuksia. Hänen mukaansa asian hoitaminen nykyisellä budjetilla on aikamoinen tehtävä pitkän maarajan takia. - Tästä tulee varmasti vielä keskustelu, presidentti ennakoi. Puolustusvoimain ylipäällikkyyden Halonen haluaisi edelleen säilyttää presidentillä. Ykkösaamu nousee Lauantaiseuran tilalle

Lauantaina nähtiin seitsemän vuotta jatkuneen Lauantaiseuran viimeinen jakso. Toimittaja Hannu Lehtilä jää eläkkeelle. Ohjelman vieraina on nähty poliittisia päättäjiä ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Syksyn lauantaiaamuissa TV1 tarjoaa jälleen puheenaiheita politiikasta ja yhteiskuntaelämästä kiinnostuneille, kun YLE Radio 1:stä tuttu Ykkösaamu aloittaa tällä ohjelmapaikalla.

Lähteet: YLE Uutiset