1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lentoyhtiöitä konkurssiin jo syksyllä?

Rajusti kallistuva polttoaine saattaa viedä useita eurooppalaisia lentoyhtiöitä konkurssiin jo tänä syksynä. Yhdysvalloissa on kaatunut alkuvuoden aikana parikymmentä lentoyhtiötä, ja Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA arvioi tilanteen heijastuvan Eurooppaan viimeistään lomakauden päättyessä.

IATA:an kuuluvien lentoyhtiöiden pääjohtajat ovat koolla Istanbulissa. Järjestön pääjohtajan Giovanni Bisignanin mukaan ala on nyt ajautunut historiansa syvimpään kriisiin.

IATA:n mukaan kansainväliset lentomarkkinat kasvoivat huhtikuussa vain prosentin vuosivauhdilla. Pohjois-Atlantin ylittävien lentojen ja Euroopan sisäisten lentomarkkinoiden arvo jopa laski jonkin verran viime vuoden huhtikuusta.

- Tilanne on erittäin vaikea, koska kriisi painaa kahdelta suunnalta. Tulot ovat laskeneet, koska lentomatkustus hiipuu, ja samaan aikaan polttoaineen hinta nousee, selvittää Giovanni Bisignani.

Kriisi vaikuttaa Afrikkaan mutta ei juuri Aasiaan IATA:n arvion mukaan öljy tule nousemaan 200 dollariin tynnyriltä. Singapore Airlinesin pääjohtaja Chew Choon Seng näkee 200 dollarin kipurajaksi, jonka ylittyessä useat lentoyhtiöt eivät enää selviä kriisistä. Erityisesti Afrikassa tilanne on vaikea, sanoo Kenya Airwaysin pääjohtaja Titus Naikuni. Hän näkee, että ensimmäiset korotukset tulevat vaikuttamaan lomamatkusteluun Afrikassa. Yhdysvalloista alkanut kriisi ei kuitenkaan vielä heijastu aasialaisten yhtiöiden toimintaan yhtä vakavana, arvioi Thai Airwaysin Alliansseista vastaava johtaja Pridi Boonsue. Hän uskoo, että matkustus Skandinaviasta ja Suomesta Thaimaahan jatkuu vahvana. Yhtiö aikoo panostaa edelleen Euroopan kaukoliikenteeseen, jossa tuotot ovat paremmat kuin heikon dollarin maissa. Euroopassa perutaan lentoja Euroopassa lentoyhtiöiden tilanne on kuitenkin synkkä. Useat yhtiöt, kuten Ryanair ja British Airways ovat ilmoittaneet seisottavansa talvikaudella ennätysmäärän koneita kentillä. Myös Finnair miettii Euroopan-lentojen karsimista. Ennakkoarvioiden mukaan lentäminen vähenee Euroopassa ensi talvena 10 - 20 prosenttia.

- Nyt on vaikeita ratkaisuja edessä, ja se tulee väistämättä tarkoittamaan sitä, että yrityksiä putoaa leikistä, ennakoi Finnairin toimitusjohtaja Jukka Hienonen.

Yhdysvalloissa on kaatunut tämän vuoden aika parikymmentä lentoyhtiötä. Euroopassa konkurssiaalto on edessä syksyllä.

- Polttoaineen hinta on niin raju, että se tulee erittäin nopeassa tahdissa kaatamaan yhtiöitä, arvioi Hienonen.