1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Skotlannissa elvytetään kadonnutta hirvikantaa

Skotlannissa elvytetään alueelta kadonnutta hirvikantaa. Skottimiljonääri Paul Lister lennätti viime vuonna Ruotsista hirviuroksen ja -lehmän Alladalen reservaattiin. Hulda ja Hercules käyskentelevät nyt mäntymetsissä 180:n laajuisella alueella. Sarvipäiden osto länsinaapurista maksoi yli 20 000 euroa.

Listerin tiluksille Alladaleen on kuljettu myös villisikauros. Huonekalubisneksessä omaisuutensa luonut Lister haluaa palauttaa Skotlannin hakatuille ylämaille sieltä hävinneitä eläinlajeja. Skotlannin alkuperäisistä mäntypuustosta on jäljellä vain prosentti.

Trees for Life-järjestön mukaan ympäristö on muuttunut hakkuiden ja maatalouden lisäksi myös ilmastonmuutoksen seurauksena.

Sudet palaavat Ylämaille? Luonnonsuojelusta kiinnostuneen pohatan visioissa on myös karhujen ja susien siirtäminen Alladaleen. Susia liikuskeli aina 1800-luvulle saakka suurina laumoina Brittein saarilla, metsästyksen seurauksena saalistajat katosivat myös Skotlannin ylämailta. Nykyisin sudet esiintyvät moninaisina tarinoina rikkaassa kansanperinteessä, runoissa ja lauluissa. Esimerkiksi historiallista henkilöä, raivokasta klaanipäällikköä kutsuttiin Badenochin sudeksi. Käytännössä petoeläinten palauttaminen nykyluontoon saattaa olla ongelmallista esimerkiksi karjankasvattajien vastustuksen vuoksi. Jos susia siirrettäisiinkin luontoon, ne pitäisi salveta lisääntymisen estämiseksi. Reservaatin perustaja Paul Lister haluaa kuitenkin luonnonpuistohankkeellaan herättää keskustelua luonnonsuojelusta. Hänen suunnitelmissaan on puiston avulla luoda alueelle satakunta työpaikkaa ja vaurastuttaa Skotlannin taloutta. Listerin puuhamaa on herättänyt myös vastustusta. Oxford Centre for Animal Ethics-keskuksen johtaja ja " Animal Theology"-kirjan kirjoittaja Andrew Linzey on arvostellut puistohanketta. Linzeyn mukaan "luontoa ei saa peukaloida". - Ekologia sopeutuu ja muuttuu itsestään, täydellistä biodiversiteettiä ei ole ollut koskaan, ellei Edenin puutarhaan uskota kirjaimellisesti", viiltää Linzey. Listerin luonnonpuistohankkeet kustannukset ovat noin 800 000 puntaa. Reuters