1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Langattomien mikrofonien käyttö jatkuu Suomessa

Langattomien mikrofonien käyttö jatkuu Suomessa. Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan lähiaikoina annettava asetus analogiselta televisiolta vapautuneiden taajuuksien jaosta ei uhkaa langattomien äänilaitteiden, kuten mikrofonien käyttämistä.

Kotimaan uutiset

Viime syksynä pidetyssä maailman radiotaajuuskonferensissa sovittiin, että taajuusaluetta 790 - 862 MHz on mahdollista käyttää matkaviestinverkoille kaikissa Euroopan maissa viimeistään vuonna 2015. Taajuudella on nyt muun muassa radiomikrofonikäyttöä.

Valtioneuvoston asetusehdotuksen mukaan kyseinen taajuusalue osoitettaisiin Suomessa matkaviestinkäyttöön. Suomessa käytössä oleville langattomille radiomikrofoneille tullaan osoittamaan korvaavat taajuudet.

Siirtymäaika tulee olemaan pitkä. Radiomikrofonien käytölle haetaan yhteistä taajuutta myös Euroopan unionin tasolla. Euroopan komissio on pyytänyt asiasta lausuntoa Euroopan posti- ja telehallitusten yhteistyöelimeltä CEPT:ltä. Euroopan laajuista ratkaisua toivotaan, koska se alentaisi laitteiden tuotantokustannuksia.

Radiomikrofoneille vain vähän radiolupia

Koska langattomat äänilaitteet käyttävät radiotaajuuksia, tarvitaan tietyille taajuuksille Viestintäviraston antama radiolupa.

Viraston tähän saakka myöntämät luvat pysyvät voimassa. Myös uusia lupia voidaan myöntää siihen saakka, kun kyseiset taajuudet otetaan myöhemmin matkaviestinnän käyttöön.

Viestintäviraston arvion mukaan vain murto-osalla langattomien laitteiden käyttäjistä on radiolain edellyttämä lupa. Ministeri Lindén toivoo, että radiomikrofonien käyttäjät hankkisivat tarvittavat luvat, jotta niiden käytöstä ja määrästä saataisiin oikea kuva.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi