1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA alkaa vaatia online-rekisteröitymistä viisumittomilta

Yhdysvallat alkaa elokuusta lähtien vaatia viisumittomien matkailijoiden online-rekisteröitymistä vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkua. Asiasta ilmoitti kotimaan turvallisuuden ministeri Michael Chertoff. Pakolliseksi online-rekisteröityminen tulee Chertoffin mukaan ensi tammikuun 12. päivästä.

Ulkomaat

Maahantulovalvonnan tiukentumisen taustalla ovat terrorinvastaisen sodan vaatimukset eli Yhdysvaltain turvaaminen terrori-iskuilta. Yhdysvaltain kongressissa useat lainsäätäjät ovat vastustaneet viisumitonta maahantuloa, koska se helpottaa terroristien pääsyä Yhdysvaltoihin.

Nykyään 27 maan kansalaiset, muun muassa Suomen, pääsevät Yhdysvaltoihin turisti- ja liikematkalle enintään 90 päiväksi ilman viisumia. Kyseiset maat kuuluvat niin sanottuun Visa Waiver -ohjelmaan.

Kun matkailija online-rekisteröityy, hän joutuu antamaan itsestään samanlaiset tiedot kuin nykyään matkustusvälineessä annettavaan, täytettävään ja maahantuloviranomaisille luovutettavaan kaavakkeeseen.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan näin taataan viisumivapausohjelman turvallisuus. Yksi rekisteröityminen riittää kahdeksi vuodeksi. Ministeri Chertoff kuvasi online-rekisteröitymistä "tämän vuosisadan malliksi helpottamaan matkustamista Yhdysvaltoihin".

Yhdysvaltain uusista vaatimuksista on neuvoteltu pitkään sekä EU:n että kahdenkeskisesti sen jäsenmaiden kanssa, eikä EU ole löytänyt vielä yhtenäistä linjaa, lähinnä sen vuoksi, että jotkut uudet EU-maat ovat solmineet kahdenvälisiä sopimuksia Yhdysvaltain kanssa.

EU:lla on vastaavanlaisia suunnitelmia EU:hun viisumivapaasti tulevien varalta, mutta suunnitelmat eivät vielä ole lopullisia. Ne perustuvat tiukkaan vastavuoroisuuteen.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi