1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lentoturvallisuus heikkeni viime vuonna

Lentoturvallisuus heikkeni viime vuonna. Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n mukaan onnettomuustilastoja synkistivät erityisesti Afrikassa, Brasiliassa ja Indonesiassa sattuneet onnettomuudet. Sen sijaan lento-onnettomuuksissa kuolleiden määrä väheni.

Lentoliikenteessä viime vuosi olisi ollut yksi historian turvallisimmista - ilman muutamia tuhoisia onnettomuuksia, kuten vuoden alussa Indonesiassa sattunut yli 100 ihmisen kuolemaan johtanut mereensyöksy.

Synkin tilanne oli viidessä Afrikan valtiossa, jossa todennäköisyys joutua lento-onnettomuuteen oli kuusinkertainen maailman keskiarvoon verrattuna.

- Tietyissä valtioissa lentoturvallisuuden kanssa on edelleen ongelmia, esimerkiksi Kongossa, Sudanissa, Liberiassa ja Sierra Leonessa, sanoo kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n pääjohtaja Giovanni Bisignani.

IATA:n vuosikokouksessa Istanbulissa Afrikan maille luvattiin tukea lentoturvallisuuden kohentamiseen. Järjestö rahoittaa lähes 10 miljoonan dollarin ohjelmaa, jolla kehitetään viranomaistoiminnan ohella yhtiöiden toimintatapoja ja koulutusta. Tavoitteena on, että kaikki lentoyhtiöt läpäisisivät turvallisuuden takeena pidetyn kansainvälisen IOSA -lentoturvallisuustandardin.

- Käytännössä tämä tarkoittaisi lukuisten pienten yhtiöiden sulautumista suuremmiksi, arvioi Afrikan lentoyhtiöiden yhdistyksen pääsihteeri Christian Folly-Kossi.

Viime vuonna ilmailussa tapahtui yksi onnettomuus vajaata 1,5 miljoonaa lentoa kohti. Kaikkiaan onnettomuuksia kirjattiin 100, näissä menehtyi 692 ihmistä.

Inhimillisen tekijän vaikutuksista kertoo se että, joka toinen onnettomuus tapahtui laskeutumisen yhteydessä. Luvuissa ovat mukana myös SAS:n koneiden laskutelinevioista johtuneet onnettomuudet.

Mutta IATA:n mukaan alueellisesti lentoturvallisuus myös koheni.

- Kolme vuotta sitten Venäjällä tilanne oli yksi synkimmistä - maan viranomaiset ovat nyt tiukentaneet yhtiöiden valvontaa ja tulokset alkavat näkyä, onnettomuuksia ei tapahtunut lainkaan. Luvuissa ovat tosin mukana vain länsimaissa valmistetut konetyypit, Bisignani huomauttaa.