Gorbatshov: Lenin olisi jo haudattava

Leninin palsamoitu ruumis pitäisi siirtää pois Punaisen torin mausoleumista ja haudata tämän perheen toiveiden mukaisesti, sanoi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeinen pääsihteeri Mihail Gorbatshov keskiviikkona.

Gorbatshovin mukaan juuri nyt ei ole aika pohtia haudan kaivamista, mutta väistämättä tulee aika, jolloin Punaisen torin mausoleumi on menettänyt merkityksensä, ja Lenin haudataan tämän perheen toiveiden mukaisesti.

Vladimir Iljitsh Uljanov eli Lenin johti Venäjällä vuonna 1917 bolshevikkien vallankumousta, joka johti kommunistisen valtion syntyyn. Gorbatshov oli puolestaan kommunistisen Neuvostoliiton viimeinen johtaja.

Lenin kuoli tammikuussa 1924. Suvun vetoomuksista huolimatta hänen ruumiinsa palsamoitiin ja asetettiin näytille mausoleumiin Moskovan Punaiselle torille.

Venäjän ortodoksinen kirkko on vedonnut Leninin hautaamiseksi, mutta maan kommunistinen puolue sanoo, että Neuvostoliiton isän pitää pysyä paikallaan.

Venäjän entinen presidentti Vladimir Putin vältteli päätöstä asiasta. Nykyinen presidentti Dimitri Medvedev ei vielä ole ottanut kantaa Leninin ruumiin kohtaloon.

Reuters