Aksumin obeliski palaa vanhalle paikalleen Etiopiassa

Etiopiassa ovat alkaneet työt Aksumin obeliskin palauttamiseksi vanhalle paikalleen, YK-lähteet kertoivat keskiviikkona. 1 700 vuotta vanha obeliski palautetaan paikalleen seitsemän vuosikymmenen jälkeen.

kulttuuri

Italialaiset sotilaat leikkasivat vuonna 1937 Aksumissa 24 metriä korkean obeliskin kolmeen osaan ja lähettivät sen Roomaan. YK teki vuonna 1947 päätöksen, että obeliski pitää palauttaa. Italia kieltäytyi palautuksesta, minkä seurauksena oli pitkä diplomaattinen kiista Italian ja Etiopian välillä. Huhtikuussa 2005 Italia lopulta palautti obeliskin Aksumiin.

Unescon projektivastaava Nada al-Hassan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että insinöörit ovat keskiviikkona saapuneet Aksumiin valmistelemaan obeliskin pystytystä. Torstaina ensimmäinen osa on tarkoitus liittää perustaan kaapeleiden ja nostokurkien avulla. Obeliskin pystytys kestänee syyskuulle asti.

Aksumin kuningaskunta syntyi ajanlaskun alun aikoihin ja taantui 1100-luvulla. Obeliskia pidetään yhtenä Aksumin kuningaskunnan insinööritaidon suurimmista saavutuksista. Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Aksumin kaupungin rauniot on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon.

AFP