1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Korean presidentille tappioita täytevaaleissa

Etelä-Korean presidentti ja valtapuolue ovat kärsineet karvaan tappion paikallishallinnon täytevaaleissa, viralliset tulokset kertovat. Presidentti Lee Myung-bakin konservatiivinen GNP-puolue voitti vain seitsemän jaossa olleista 29 paikasta. Pääoppositiopuolue UDP sai 14.

Aluevaalien merkitys itsessään ei ollut suuren suuri. Huomionarvoista sen sijaan on se, miten äänestäjät purkivat joukolla tyytymättömyyttään presidenttiin, joka nousi virkaansa vasta kolme kuukautta sitten maanvyörymävaalivoiton jälkeen.

Presidentti Leehen luottaa enää tuskin yli 20 prosenttia äänestäjistä, sanomalehti Chosun kertoo. Kannatus on lyhyen virkakauden aikana siis puolittunut.

Lee lupasi vaalikampanjassaan elvyttää Etelä-Korean talouden uuteen nousuun. Näin ei ole tapahtunut, ja vielä pahemmin presidentin suosiota on nakertanut niin kutsuttu naudanlihakriisi.

Päätös yhdysvaltalaisen naudanlihan tuonnin aloittamisesta uudelleen neljän vuoden tauon jälkeen julkistettiin Leen Yhdysvaltain vierailulla huhtikuussa. Tuloksena on ollut jättimäisiä mielenosoituksia, joiden syynä on huoli hullun lehmän taudista.

Viranomaisten vakuutteluista huolimatta eteläkorealaiset eivät pidä amerikkalaisnautojen lihaa turvallisena. Viime viikolla presidentti Lee pyysi kansalaisilta anteeksi mahdollisten terveyshaittojen aliarvioimista ja lupasi lopettaa naudan lihan tuonnin Yhdysvalloista heti, jos maassa puhkeaa uusia BSE-tautitapauksia.

Etelä-Korea oli ennen vuoden 2003 tuontikieltoa kolmanneksi suurin amerikkalaisen naudanlihan ostajamaa.

Joidenkin poliittisten analyytikkojen mukaan Leen voi pelastaa enää hallituksen täysremontti. Aiemmin tällä viikolla presidentti myös lupasi uudistuksia, mutta niiden aikataulu ja laajuus ovat vielä hämärän peitossa.

AFP