Hyppää sisältöön

Hollywood valkaisee tositarinoitaan - erirotuisten pääosia jaetaan valkoihoisille

Yhdysvalloissa tuotantoyhtiöiden väitetään vääristelevän filmaamiaan tositarinoita rodullisin perustein. Viime vuosina on noussut esiin useita tapauksia, joissa eri etnisiä ryhmiä käsitteleviä, tositapahtumiin perustuvia käsikirjoituksia on muunneltu kertomaan valkoihoisista.

Sekä ei-valkoinen elokuvayleisö että eri rotuiset näyttelijät ihmettelevät, miksi Hollywood jopa maskeeraa valkoihoisia tähtiään "etnisiin" rooleihin ja silti väittää tarinoiden olevan tosielämästä.

Suomen valkokankaille saapuu pian uhkapelureista kertova 21. Todellisien 1990-luvun tapahtumien keskiössä oli ryhmä aasialaisperäisiä, matemaattisia neroja, jotka erityistaidoillaan menestyivät kasinoiden blackjack-pöydissä. Filmiversiossa päähenkilöt yhtä lukuunottamatta on vaihdettu valkoihoisiksi. Stuck puolestaan kertoo yliajoon syyllistyneestä ja pitkän vankilatuomion saaneesta teksasilaisnaisesta. Tosielämän esikuva on afroamerikkalainen Chante Mallard ja alkuperäiseen tarinaan toi sävynsä tummaihoisen henkilön sosiaalinen asema. Elokuvaversion pääosaan kuitenkin valittiin American Beautysta tunnettu blondi Mena Suvari. - Kyse on bisneksestä. Tärkeintä on saada elokuva tehtyä valmiiksi ja tuottoisaksi. Taiteellista näkemystä on toki mukana mutta tuskinpa tärkein asia. Toisinaan etnisyys ja totuudenmukaisuus jäävät jalkoihin, pohtii newyorkilainen roolittaja David Vaccari ABC Newsin haastattelussa. Peruukilla ja piilolinsseillä kuubattareksi Eräs kuohuttaneimpia esimerkkejä on Afganistanissa surmatun toimittajan Daniel Pearlin vaimosta kertova elokuva A Mighty Heart. Siinä afrokuubalaista Mariane Pearlia esitti Angelina Jolie - vahvasti naamioituna. Roolivalinta tyrmistytti niin blogimaailman kuin myös Jolien tummaihoiset kollegat. Miksi minua ei kysytty, pohti moni.

Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että elokuvateollisuudella on vuosisadan perinteet värillisten roolien räätälöimisestä valkoisille.

- Ollaan menossa vaaralliseen suuntaan. Hollywood sanoo, että se ei tarvitse meitä, päivittelee tummaihoinen näyttelijätär Victoria Rowell ABC:lle.