Taiteilija Isaac Wacklin oli tuntematon suuruus

Suomen ensimmäisenä ammattitaiteilijana pidetty Isaac Wacklin on jäänyt melko tuntemattomaksi. Nyt hänen teoksistaan ja elämänvaiheistaan on valmistunut poikkitieteellinen tutkimus. Se todistaa, että 1700-luvulla elänyt Isaac Wacklin maalasi ammattimaisesti ja noudatti yleiseurooppalaisia työtapoja.

kulttuuri

Isaac Wacklinia kolme vuotta tutkinut suomalainen tutkimusryhmä yhdisti työssään konservoinnin ja luonnontieteen menetelmiä taidehistorialliseen tutkimukseen. 1700-luvulla eläneen taiteilijan vaiheita tutkittiin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, joissa kaikissa on jäljellä Wacklinin maalauksia.

Uusia tietoja ei Wacklinin elämänvaiheista ei paljastunut. Sen sijaan tutkijat kertovat löytäneensä aidon ammattitaiteilijan.

Hankkeessa tutkittiin jokainen Suomessa oleva Wacklinin teos perin pohjin. Tutkijat käyttivät muun muassa röntgensäteitä ja ottivat taiteilijan käyttämistä kankaista ja väreistä materiaalinäytteitä. Käytössä olivat kaikki valtion taidemuseon tarjoamat menetelmät, sanoo tutkimustyhmän johtaja, konservaattori Tuulikki Kilpinen.

- Me tiedämme, millaiselle kankaalle hän maalasi ja millaisia siveltimiä hän käytti. Hän noudatti pohjapiirustuksiaan hyvin tarkkaan. Maalauksissaan Wacklin noudatti kerrosmaalaustekniikka, joka oli tuon ajan Euroopassa yleinen. Myös hänen palettinsa oli hyvin kansainvälinen. Hän täyttää kaikki ammattitaiteilijan kriteerit, Kilpinen korostaa.

Wacklin imi vaikutteita eri puolilta Eurooppaa Oulussa syntynyt Isaac Wacklin asui pääosan elämästään Ruotsissa. Hän oli todennäköisesti saanut koulutusta Tukholmassa, Pietarissa ja Kööpenhaminassa 1740-luvun puolivälin tienoilla. Tanskan-vuosien jälkeen Wacklinin taiteessa tapahtui muutoksia, jotka antavat aihetta epäillä taiteilijan saaneen uusia vaikutteita tai opetusta, kertoo Suomen kansallismuseon tutkija Jouni Kuurne. - Täytyy olettaa, että hänen on vaikuttanut toinen henkilö, joka on antanut sysäyksen hänen kehitykselleen taiteilijana, Kuurne sanoo. Isaac Wacklin oli muotokuvamaalari, jonka ura jäi lyhyeksi. 36-vuotiaaksi elänyt Wacklin maalata aktiivisesti vain yhdeksän vuotta ennen kuolemaansa. Tuulikki Kilpinen arvioi, että Wacklinin työt olivat kansainvälistä tasoa. - Esimerkiksi Miss Heckford -maalausta pidetään ainoana rokokoomaalauksena Suomen taiteen historiassa. Jos hän olisi päässyt jatkamaan maalaamistaan, hänestä olisi varmaankin tullut huomattavan iso nimi ainakin Pohjoismaissa, Kilpinen uskoo. Sinebrychoffin taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun) Helsingissä avautuu perjantaina näyttely, joka esittelee Wacklinin tuotantoa ja elämää. Nuori tuntematon – Isaac Wacklin (1721 - 1758) -näyttely on auki syyskuun seitsemänteen päivään saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset