Venäjän elokuvateollisuus nousussa

Venäjän elokuvateollisuus lähes kaksinkertaistaa tuottonsa vuoteen 2011 mennessä, ennakoi Venäjän hallitus. Samaan aikaan maahan nousee tuhansittain uusia elokuvateattereita ja elokuvissa käyvien venäläisten määrän ennustetaan kasvavan selvästi.

kulttuuri

Neuvostoliitossa elokuva oli tärkeä propagandaväline, jota valtio tuki avokätisesti, mutta Neuvostoliiton hajoaminen koitui 1990-luvulla elokuvateatterien ja -studioiden joukkokuolemaksi. Nyt venäläinen elokuva saa jälleen valtion tukea ja houkuttelee yhä enemmän myös yksityisiä sijoittajia.

Valtion kulttuuri- ja elokuvahallinnon johtajan Mihail Shvydkoin mukaan sijoittajat tarkistavat yleensä ensin, onko elokuva saamassa myös valtion tukea. Jos vastaus on myöntävä, sijoittajat eivät säästele omia rahojaan, Shvydkoi sanoo.

Viime vuonna valtio tuki puolta noin 200 valmistuneesta elokuvasta. Tänä vuonna tarkoitukseen on budjetoitu noin sata miljoonaa euroa valtion varoja. Yksityisistä sijoituksista odotetaan selvästi suurempia.

Vahvistuvalla elokuvateollisuudella on myös yhä enemmän esityspaikkoja ja katsojia. Vuonna 2000 Venäjällä aukeni vain noin 150 uutta elokuvateatteria. Shvydkoi arvioi, että lähivuosina päästään 2 500 uuteen teatteriin vuodessa.

Hallituksen tilastojen mukaan neljänneksessä teattereista esitetään venäläisiä elokuvia, kun osuus vuonna 2000 oli vain kolme prosenttia. Alkuvuonna teattereihin veti yllätyksellisen paljon väkeä Kohtalon ironiaa -elokuvan jatko-osa, joka jatkaa neuvostoaikaisen romanttisen menestyskomedian tarinaa.

Oscar-voitto enemmän moite kuin suositus

Parhaillaan työn alla on muun muassa Iivana Julmasta kertova historiallinen elokuva sekä Venäjän kaikkien aikojen kallein elokuvaprojekti, 2,4 miljoonan euron scifi-tarina Asutettu saari. Tuottajansa Aleksandr Rodnjanskin mukaan se on erikoistehosteiltaan aivan Hollywood-elokuvan veroinen.

Venäläisten elokuvien kansainväliset markkinat sen sijaan eivät ole likikään Hollywood-tuotantojen luokkaa. Filmeissä kukoistavat kansalliset tunteet ehkäisevät niiden suosiota ulkomailla. Muun muassa Yhdeksäs kompania, joka kertoo Afganistanin sodan venäläisveteraaneista, oli Venäjällä iso hitti mutta jäi lähes katsojitta ulkomailla. Viime vuonna kansainväliseen levitykseen päätyi vain hieman toistakymmentä venäläistä filmiä.

Venäläiset art house -elokuvat puolestaan ovat ulkomailla suositumpia kuin kotimaassaan. Esimerkiksi Nikita Milhalkovin elokuva 12, tarina adoptioisänsä murhasta syytetystä tshetsheeninuorukaisesta, sai tänä keväänä Oscar-ehdokkuuden, mutta venäläinen yleisö ei elokuvasta paljoa piitannut.

Tuotantoyhtiö 20th Century Foxin Itä-Euroopan-toimintojen johtajan Michael Schlichtin mukaan Oscar-voitto on Venäjällä pikemminkin moite kuin suositus. Tyypillinen venäläinen elokuvissakävijä on 12 - 22-vuotias ja useimmiten sangen pinnallinen, Schlicht sanoo.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset