Ukrainan kaivosräjähdyksessä kymmeniä yhä kadoksissa

Ukrainassa ainakin 37 kaivosmiestä on edelleen kadoksissa aamuvrhaisella sattuneen kaivosräjähdyksen jälkeen. Viisi maanpinnalla ollutta kaivosmiestä loukkaantui vakavasti räjähdyksessä.

Kaivos ei onnettomuuden sattuessa ollut ainakaan virallisesti toiminnassa, mutta kuiluissa oli 37 ihmistä huoltotöissä. Metaaniräjähdys itäukrainalaisen Donetskin seudulla sattui noin aamuviideltä Suomen aikaa.

Pelastausryhmät yrittivät vielä illalla päästä loukkuun jääneiden avuksi. Varapääministeri Aleksandr Turtshinovin mukaan eloonjääneiden löytymisestä on toivoa, sillä pelastajat ovat kuulleet 700 metrin syvyydestä ihmisääniä ja kaivoksen ilmanvaihto toimii.

Toisaalta Turtshinov varoitti, että kaivoskuilu on vaarassa joutua veden valtaan muutaman tunnin kuluessa. Kaivosmiehiä edustavan liiton johtaja puolestaan sanoi, että mikäli ihmiset saavat räjähdyksestä vammoja jopa maan pinnalla, on sisällä olleidenkin vaikea kuvitella selviytyneen.

Karl Marx -kaivos Jenakijevon kaupungissa oli ollut suljettuna lauantaista lähtien turvallisuusmääräysten rikkomusten takia. Myös parikymmentä muuta alueen kaivosta oli suljettu sen jälkeen kun 11 ihmistä kuoli kaasuräjähdyksessä toukokuun lopulla.

Jotkin kaivosmiehet kuitenkin kertoivat Kanal 5 -televisiokanavalle, että työt kaivoksessa olisivat jatkuneet sunnuntaiaamuun väitetystä sulkemisesta huolimatta.

Karl Marx -kaivos avattiin vuonna 1958. Vanhan kaivoksen sisäänkäyntiaukkojen sanotaan vahingoittuneen pahoin räjähdyksessä, ja silminnäkijät kertoivat myös kaivostoimistolle kertyneestä ihmisjoukosta, joka odotti hiljaisena tietoja omaisistaan.