1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karkotettavan kansalaisaktivistin tytär: Kaikki lailliset keinot käytetään

Venäläisen kansalaisaktivistin lähipiiri tutkii kaikki lailliset keinot vaikuttaa karkotuspäätökseen. Venäjän Sotilaiden Äitien Komitean perustajajäsen Maria Kirbasova on tarkoitus karkottaa takaisin Venäjälle maanantaina.

- Kaikki lailliset keinot käytetään, kertoo Kirbasovan tytär Kermin Soitu YLE Uutisille.

Tyttären mukaan he ovat saaneet suomalaisilta paljon kannustavia yhteydenottoja. Myös useampi seurakunta on tarjonnut tukeaan, mutta ei suoraan turvapaikkaa. Soitu ei kerro, aikooko perhe hakea kirkolta suojaa, jos muita keinoja ei löydy.

Tyttärensä mukaan Kirbasova ei lähde Venäjälle vapaaehtoisesti.

- Jos poliisi tulee ovelle pyssyn kanssa ja vie väkisin, sitä on sitten pakko totella. Äidille tilanne on tuttu, hänet karkotettiin toisen maailmansodan aikana Siperiaan. Historia toistaa itseään, Kermin Soitu sanoo.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi Kirbasovan oleskelulupahakemuksen, koska äidin ja tyttären sukulaisuussuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi karkotuspäätöksen täytäntöönpanosta tehdyn valituksen perjantaina ja karkotus tulee voimaan maanantaina.

Samaan aikaan hallinto-oikeus jatkaa asian käsittelyä. Se pohtii vielä jatketaanko Kirbasovan oleskelulupaa Suomessa.

Kirbasova saapui Suomeen tyttärensä luokse viime lokakuussa miehensä hautajaisten jälkeen. Iäkäs ja vakavasti sairas Kirbasova haluaisi jäädä Suomeen hoidon ja kuntoutuksen tason vuoksi. Kotimaassaan hänellä ei ole sukulaisia, jotka voisivat auttaa lähes puhekyvytöntä vanhusta. Tytär maksaa äitinsä asumisen ja sairaalakulut Suomessa.

Kotimaahan paluun tekee erityisen vaikeaksi se, että Kirbasova on ollut perustamassa Tsetsenian sodan vastaista kansalaisjärjestöä.

- Hän ei ole Venäjän vallan suosiossa ollut pitkään aikaan. Sitten kun hän on vielä toisinajattelija, hän ei saa edes sitä pienintäkään apua, tytär sanoo.