1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäläisaktivistin karkotukseen haetaan lykkäystä

Suomesta karkotuspäätöksen saaneen venäläisen kansalaisaktivistin Maria Kirbasovan tapaukseen odotetaan ratkaisua tiistaina. Kirbasovan asianajajan Leo Hertzbergin mukaan karkotuksen täytäntöönpanosta on tehty Helsingin hallinto-oikeuteen uusi keskeytyspyyntö.

Hertzbergin mukaan pyynnössä sanotaan, että Kirbasovan toimittaminen junalla Moskovaan on tälle vaaraksi.

Mikäli keskeytyspyyntö ei mene läpi, niin maahanmuuttoviranomaisten mukaan karkotus pannaan täytäntöön tämän viikon aikana.

Maria Kirbasova on Venäjän sotilaiden äitien komitean perustajajäsen. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen oleskelulupahakemuksensa, koska Kirbasovan ja tämän tyttären sukulaisuussuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen.

Kirbasova saapui Suomeen tyttärensä luokse viime lokakuussa miehensä hautajaisten jälkeen. Iäkäs ja vakavasti sairas Kirbasova haluaisi jäädä Suomeen hoidon ja kuntoutuksen tason vuoksi.

Kotimaassaan hänellä ei ole sukulaisia, jotka voisivat auttaa lähes puhekyvytöntä vanhusta. Tytär maksaa äitinsä asumisen ja sairaalakulut Suomessa.

Sinnemäki vastustaa karkotusta

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan Maria Kirbasovan pitäisi saada jäädä Suomeen. Hän ihmettelee Maahanmuuttoviraston päätöstä karkottaa kansalaisaktivisti takaisin Venäjälle.

Sinnemäen mielestä karkotuspäätös ei ole välttämätön, sillä Maahanmuuttovirastolla on mahdollisuus huomioida yleiset, inhimilliset syyt päätöksissään. Hän painottaa, että Kirbasova on täysin riippuvainen tyttärestään sairautensa vuoksi.

Lisäksi muutamat muutkin yksittäiset ihmiset ja järjestöt ovat vaatineet karkotuksen kumoamista.