1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jääkö Suomi taas yksin?

Hyvinä aikoina huonotkin johtajat menestyvät kohtuullisesti. Hyvät ajat eivät kuitenkaan jatku ikuisesti.

Näinä päivinä kuulee usein, ettei Suomea uhkaa mikään ulkoinen vaara.

Tosin maailmassa on kyllä 32 valtiota, joita kukaan ei hallitse. Niihin voivat terroristit, merirosvot ja järjestäytyneet rikollisjoukkiot huoletta asettua taloksi.

Maailmassa on myös yhä enemmän toimijoita, jotka ovat lujemmin organisoituja, rikkaampia ja teknisesti edistyneempiä kuin useimmat valtiot. Jonain päivänä jotkut niistä hankkivat itselleen kyvyn uhata ketä tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa.

Edelleen on valtioita, jotka hamuavat itselleen joukkotuhoaseita, koska ovat valmiita niitä käyttämään. Roistovaltioita eivät ihmisoikeudet eivätkä sopimukset hillitse.

Vakiintuneiden valtioiden välejä on jo alkanut hiertää näköpiirissä oleva pula energiasta, puhtaasta vedestä ja elintarvikkeista. Jonain päivänä joku niistä aloittaa sodan varmistaakseen oman osuutensa.

Ilmasto muuttuu, ennen viljavat maat autioituvat, ja niiden asukkaat lähtevät liikkeelle. Miljoonat pyrkivät maihin, missä ihmiset olivat uskoneet, että ilmastonmuutos koituisi heille eduksi.

Strategisten raaka-aineiden tuottajat vaurastuvat nopeasti ja suunnattomasti. Rahavirtojen mukana valta siirtyy sieltä, missä eletään demokratian ja markkinatalouden ehdoilla sinne, missä kansaa kohdellaan kuin karjaa ja missä hallitsijat sanelevat myös taloudellisen kanssakäymisen lait.

Jos Yhdysvallat vetäytyy Euroopasta, pääsevät nousevat talousmahdit esteettä mellastamaan ja jakamaan EU:n jäsenmaita mieleisellään tavalla vuohiin ja lampaisiin.

Suomen johto ei halua torjua näitä uhkia yhdessä muiden demokratioiden kanssa, joten niistä ei kannata edes puhua. Eikä Suomi myöskään tarvitse muiden apua, koska Ruotsi ei Suomea havittele, Viro on liian pieni - eikä Venäjä ole Suomelle minkäänlainen sotilaallinen uhka.

Ei tosin ollut Neuvostoliittokaan – esimerkiksi vuonna 1921. Mutta 30 vuotta myöhemmin se oli vienyt Suomelta Karjalan ja Petsamon, liittänyt itseensä Baltian tasavallat, puolet Puolasta ja Bessarabian. Se oli lyönyt sodassa Saksan ja alistanut valtaansa läntiset naapurinsa.

Näinä aikoina, jolloin Venäjä lujaa vauhtia voimistuu, vaurastuu ja palauttaa aseellista mahtiaan, Suomi pienentää reserviään, vähentää kertausharjoituksia ja poistaa maamiinat itärajalta. Kohta lienee aika siirtää myös yleinen asevelvollisuus ja alueellinen puolustusjärjestelmä historian roskakoriin.

Europarlamentaarikko Ari Vatanen muistutti äskettäin kolumnissaan, että Suomi on toisessa maailmansodassa hyökkäyksen kohteeksi joutuneista maista ainoa, joka on edelleen yksin.

Mikä oli reaktio? Täydellinen hiljaisuus.