Chirac ryhtyi kuolevien kielten puhemieheksi

Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac on perustanut rahaston, joka pyrkii pelastamaan vaarantuneita kieliä sukupuutolta. Rahaston tavoitteeksi on määritelty kestävän kehityksen ja kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen, mutta erityistä painoa annetaan juuri kielille. Avajaisiin osallistui muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan.

kulttuuri

Chiracin mukaan maailmaa uhkaa kaksoiskriisi: luonto rapautuu, ja kulttuuria uhkaavat muukalaisviha ja terrorismi. Nämä ongelmat ovat kietoutuneet yhteen ja voidaan ratkaista vain kokonaisuutena, Chirac sanoo.

Maailmassa tänä päivänä puhutuista 6 000 kielestä 90:tä prosenttia uhkaa häviäminen tällä vuosisadalla. - Haluammeko todella maailman, jossa säilyttämisen arvoista on vain se, mistä on välitöntä hyötyä, Chirac kysyi rahaston avajaisissa Pariisissa.

Hän haluaisi YK:n ja sen kulttuuri- ja tiedejärjestön Unescon järjestävän huippukokouksen, jossa mietittäisiin keinoja vaarantuneiden kielten pelastamiseksi.

Ensimmäisenä omana toimenaan rahasto yrittää auttaa Vanuatun saarella Polynesiassa puhuttua arakia, joka on enää kahdeksan ihmisen äidinkieli. Amerikan intiaanikielien elvyttämiseen puolestaan on värvätty Nobelin rauhanpalkinnon saaneen guatemalalaisen ihmisoikeusaktivistin Rigoberta Menchún apu.

Rahasto tukee myös muun muassa juomaveden ja lääkkeiden saatavuutta Länsi-Afrikassa ja vastustaa metsien ryöstöhakkuita Kongon demokraattisessa tasavallassa. Samalla pyritään perustamaan alkuasukaskielinen radioasema Kongon pygmiyhteisöille.

Lähteet: AFP