Yli miljoona muuttolintua joutui pataan Kyproksessa

Kyproksessa on viime vuoden aikana saalistettu laittomasti yli miljoona muuttolintua, sanoo luonnonsuojelujärjestö. Mustapääkertut ja laulurastaat ovat Kyproksen ravintoloissa himoittua herkkua, joista asiakkaat maksavat viisi euroa paistilta.

BirdLife Kypros -järjestön johtaja Martin Helicar arvioi, että Kypros on Euroopan pahin paikka muuttolinnuille. Hänen mukaansa maa uhkaa taantua 1990-luvun vuosiin, ellei poliitikoilta ala löytyä tahtoa laittoman saalistuksen nujertamiseen.

Viime vuosikymmenellä Kyproksessa pyydystettiin keinopesien ja valeruokinnan avulla jopa kymmenen miljonaa muuttolintua vuodessa. Metsästys saatiin vähenemään, kun Kypros pani itseään EU-kuntoon. Hallitukset ovat sittemmin olleet haluttomia ongelman lopulliseen ratkaisuun, Helicar sanoo.

Parlamentin käsittelyssä on päinvastoin joidenkin kansanedustajien lakiesitys, joka lieventäisi tuntuvasti salametsästäjien rangaistuksia. Nykyinen enimmäisrangaistus on kolme vuotta vankeutta tai 17 000 euroa sakkoa. Mikäli lakiuudistus hyväksytään, linnustajaa uhkaisi enintään 200 euron rikesakko.