Kiina kuluttaa yli rahkeidensa

Kiina kuluttaa nykyisellään luonnonvaroja kaksi kertaa niin paljon kuin sen ekosysteemi kestää. Myös afrikkalaisen ekologinen jalanjälki on kasvamassa, kertoo luontojärjestö WWF.

luonto

WWF:n ja Kiinan viranomaisten yhteisen raportin mukaan Kiina käyttää 15 prosenttia maailman kokonaiskulutuksesta. Kutakin kiinalaista kohden se vaatii 1,6:ta hehtaaria tuotantomaata.

Vaikka vielä ei ylletä maailman keskiarvoon, 2,2 hehtaariin, Kiinan suuri väestö ja nopea talouskasvut ennakoivat raportin mukaan ongelmia. Mikäli kiinalaiset päätyvät yhdysvaltalaisten keskiarvoon, kymmeneen hehtaariin, heidän kulutuksensa nielaisee planeetan kaikki resurssit.

WWF:n toinen raportti julkaistiin Afrikan ympäristöministerien kokouksessa maanantaina. Afrikkalaisen keskimääräinen kulutus todettiin edelleen selvästi pienemmäksi kuin länsimaalaisen, mutta useissa maissa kansalaisen ekologinen jalanjälki on jo liian suuri luonnon kestokykyyn nähden.

Egypti, Libya ja Algeria elävät jo huomattavasti yli ekologisten varojensa. Liian suuria jälkiä jättävät myös muun muassa marokkolaiset, etiopialaiset, kenialaiset ja eteläafrikkalaiset.

Afrikalla on edelleen hieman enemmän biokapasiteettia kutakin kansalaista kohden kuin hän keskimäärin kuluttaa. WWF on kuitenkin huolissaan ennusteesta, jonka mukaan Afrikan väestö yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.

Lähteet: AFP