1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat uskoo ydinpelotteen merkityksen kasvavan

Venäjän kiihtyvä ydinasevarustelu kasvattaa ydinasepelotteen merkitystä Yhdysvalloille. Yhdysvaltain puolustusministerin Robert Gatesin mukaan maan on tärkeää kehittää omaa ydinasettaa, sillä myös Venäjä on viime vuosina siirtänyt varoja ydinasevarusteluun tavallisen armeijan kehittämisen sijaan.

Ulkomaat

Yhdysvaltain ilmavoimien upseereille puhuneen Gatesin mukaan Venäjä suosii ydinaseisiin sijoittamista siksi, että tavanomaisen armeijan uudistaminen on osoittautunut hankalaksi.

Venäjän presidentti Dimitri Medvedev lupasi pian virkaan astumisensa jälkeen käyttää entistä enemmän rahaa ydinaseisiin, joiden tarkoitus on torjua uhkat Venäjän turvallisuudelle. Medvedevin mukaan uhkiin lukeutuu myös Yhdysvaltain kaavailema ohjuspuolustusjärjestelmä, jonka osia on suunniteltu rakennettavaksi Puolaan ja Tshekkiin.

Ydinaseiden käsittelyssä tehdyt virheet johtivat viime viikolla Yhdysvaltain ilmavoimien johtoportaan erottamiseen. Ilmavoimat oli vienyt vahingossa ydinaseiden sytyttimiä Taiwaniin 2006.

Tapauksesta tehty tutkimus osoitti ydinaseiden hallinnointikäytäntöjen ja valvonnan rapautuneen Yhdysvalloissa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

AFP, Reuters

Lue seuraavaksi