Hallinto-oikeus: Ei oleskelulupaa Kirbasovalle

Helsingin hallinto-oikeus ei ole myöntänyt karkotuspäätöksen saaneelle venäläisaktivistille Maria Kirbasovalle lupaa jäädä Suomeen. Päätös syntyi äänin 2-1. Poliisi on kuitenkin luvannut, että karkotusta ei panna täytäntöön ainakaan kuluvan viikon aikana.

Kotimaa

Kirbasovan asianajajan, varatuomari Leo Hertzbergin mukaan vakavasti sairaan Kirbasovan Suomeen jäämisen puolesta aiotaan kerätä nyt lisää aineistoa, kuten lääkärintodistuksia ja tietoa Venäjän sotilaiden äitien komitean jäsenten kohtelusta Venäjällä. Harkinnassa ovat myös esimerkiksi turvapaikan hakeminen ja kirkon tarjoaman avun vastaanottaminen.

Hertzbergin mukaan esimerkiksi turvapaikkahakemus keskeyttää karkotusprosessin hakemuksen käsittelyn ajaksi. Turvapaikkahakemuksen käsittely voi kestää jopa kuukausua.

Venäläisnaista edustava Hertzberg kertoo, että Kirbasovan puolesta tehtäneen seuraava anomus Helsingin hallinto-oikeuteen karkotuksen keskeyttämisestä todennäköisesti jo keskiviikkona.

Maria Kirbasova on Venäjän sotilaiden äitien komitean perustajajäsen. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen oleskelulupahakemuksensa, koska Kirbasovan ja tämän tyttären sukulaisuussuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen.

Lähteet: YLE Uutiset