1. yle.fi
  2. Uutiset

Lesboksessa vaaditaan lesbo-sanan kieltämistä

Kolme kreikkalaisen Lesboksen saaren asukasta on nostanut oikeusjutun saaren nimen käyttämisestä sukupuolivähemmistöön viittavana terminä. Kantajat haluavat, että oikeus kieltää Kreikan homoseksuaalien oikeuksia ajavalta ryhmältä luvan käyttää nimessään lesbo-sanaa.

Ulkomaat

Kreikassa käydään muutoinkin laajaa keskustelua homoseksuaalien oikeuksista, koska maassa solmittiin viime kuussa ensimmäiset homoavioliitot. Vastustajien mukaan ne perustuvat avioliittolain epäselvään muotoiluun, jolla ei tarkoitettu sallia homoliittoja.

Lesbo-nimitys tulee siitä, että Lesboksen saaressa 2 600 vuotta sitten elänyt runoilija Sappho ylisti naisten välistä rakkautta. Tänä päivänä saari on lesbojen suosima matkakohde.

Oikeusjutun kantajien mukaan lesbo-sanan nykymerkitys on Lesboksen naisille kiusallinen eivätkä he voi käyttää kotisaarensa nimeä omana määritteenään. Kanteen puuhamies on muinaiseen kreikkalaiseen uskontoon erikoistuneen Davlos- eli Lyhty-lehden kustantaja Dimitris Lambrou.

Hänen mukaansa lesbo-sanan käyttö on Lesboksen naisten "psykologinen ja moraalinen raiskaus". Hän vaatii saman tien sanan käytön lopettamista kaikissa maailman tiedotusvälineissä.

Runoilija Sapphon taustasta erilaisia mielipiteitä

Lambroun mukaan Lesboksen maine perustuu väärinkäsitykseen. Sappho ei ollut lesbo, koska hän meni naimisiin miehen kanssa ja sai tyttären, Lambrou korostaa. Hän väittää tutkimusten myös osoittaneen, että Sappho teki itsemurhan, koska muuan mies ei vastannut hänen rakkauteensa.

Haastetun ryhmän edustaja sanoo, että haaste kertoo vain suvaitsemattomuudesta ja syrjinnästä.

- Kenet he aikovat haastaa seuraavaksi? YK:n? Sekin käyttää lesbo-termiä, kuten miljoonat ihmiset maailmassa täysin riippumatta sukupuolisesta suuntautumisestaan, sanoo Evangelia Vlami, toinen viime kuussa vihityn lesbopariskunnan morsiamista.

Oikeuden päätös vienee puoli vuotta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi