Jane Austenin Mr Darcyn todelliset kasvot vaihtavat omistajaa

Vesivärimaalaus miehestä, jonka uskotaan olleen brittikirjailija Jane Austenin luoman jumalaisen Mr Darcyn esikuva, myydään huutokaupassa tässä kuussa.

kulttuuri

Aikansa nimekäs seurapiiritaiteilija George Engleheart ikuisti samettitakkisen, valkohuivisen Thomas Lefroyn norsunluulle vuonna 1798. Vajaat kahdeksan senttiä korkean ja kolme senttiä leveän miniatyyrimaalauksen takana on useita hiuskiehkuroita, joiden alkuperää ei tiedetä.

Maalauksen lähtöhinta on 63 000 euroa, kertovat Britannian tiedotusvälineet. Austen tapasi irlantilaissyntyisen Lefroyn vuonna 1796, kun molemmat olivat 20-vuotiaita. Heidän kerrotaan käyneen keskusteluja, tanssineen ja flirttailleen. Austen kuvasi Lefroyta komeaksi ja mukavaksi nuoreksi herrasmieheksi, jonka ainoa vika oli liian vaalea aamupäivätakki. Pappilan tytär oli kuitenkin liian köyhä kelvatakseen Lefroyn suvulle, joka kiidätti nuorukaisen Lontooseen turvaan epäsuotuisalta avioliitolta. Lefroy nai perijättären, ja Austenin arvellaan kirjoittaneet hänet Ylpeys ja ennakkoluulo -romaaninsa synkäksi ja hiljaiseksi mutta komeaksi, upporikkaaksi ja ehdottoman oikeudentuntoiseksi sankariksi. Romaanin ensimmäinen käsikirjoitus valmistui pian romanssin kuihtumisen jälkeen. Jotkut Austen-tutkijoista tosin ovat sitä mieltä, ettei syy-seuraus-suhde ollut näin suoraviivainen. Esimerkiksi professori Janet Todd Aberdeenin yliopistosta uskoo, että Austenin elämässä oli joku muu suuri rakkaus, josta jälkipolvet eivät tiedä. Lefroysta hän sanaili kirjeissään aivan liian kevyesti, jossa mies olisi voinut olla hänen Mr Darcynsa, Todd sanoo. Mr Darcya pidetään edelleen yhtenä romaanikirjallisuuden suurimpina romanttisina hahmoina, ja Ylpeys ja ennakkoluulo, Austenin vuonna 1813 ilmestynyt toinen romaani, on brittien rakastetuinta kirjallisuutta. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kyselyssä joitakin vuosia sitten sen päihitti suosiossa vain J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Lisää ihailijoita Mr Darcylle ovat tuoneet kirjan tv- ja elokuvaversiot, ei vähiten Colin Firth BBC:n televisionnissa vuodelta 1995. Sarjan kotisivu (siirryt toiseen palveluun) Austenin ja Lefroyn suhdetta puolestaan käsiteltiin viime vuonna teattereihin tulleessa Jane Austenin jalanjäljissä -elokuvassa. Elokuvan kotisivu (siirryt toiseen palveluun) YLE Uutiset