Kulttuuri tuottaa enemmän kuin maanviljelys

Kulttuurin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on suurempi kuin mitä alkutuotanto ja matkailu tuottavat. Kaikkiaan kulttuurin osuus oli vuonna 2005 noin 3,2 prosenttia bkt:sta ja kulttuuriväen osuus työllisistä oli 4,2 prosenttia. Matkailun osuus oli hieman yli kaksi prosenttia ja urheilun osuus selvästi alle prosentin.

kulttuuri

Kulttuuriin on laskettu mukaan yksityisestä kulutuksesta muun muassa kulttuuripalvelut, taide-esineet, kirjat, sanoma- ja aikakauslehdet, levyt, kasetit ja videot sekä näiden vuokraus, valokuvaustarvikkeet ja -palvelut, pelit sekä radiot ja televisiot.

Kulutuksesta ja ulkomaankaupastakin kulttuuri tuo ison osan. Kaikkiaan Suomi vei vuonna 2005 kulttuurituotteita ja -palveluja yhteensä 700 miljoonan euron edestä. Kotitaloudet käyttivät kulttuuriin 5,5 miljardia euroa.

Tilastokeskuksen ja opetusministeriön mukaan kulttuuriin kului kaikkiaan 6,8 prosenttia kaikista kotitalouksien kulutusmenoista. Osuus on kansainvälisessä vertailussa EU-maiden kärkitasoa.

Kulttuurin toimialoista suurin osa kertyi sanoma- ja aikakauslehdet ja uutistoimistot -ryhmästä. Alan osuus oli neljänneksen koko kulttuurin bruttokansantuotteesta.

Lähteet: YLE Uutiset