Kanada pyysi anteeksi alkuasukkaiden huonoa kohtelua

Kanadan pääministeri on pyytänyt anteeksi alkuasukaslasten pakottamista sisäoppilaitoksiin, joissa heidät pyrittiin väkisin sulauttamaan valtaväestöön.

Ulkomaat

Pääministeri Stephen Harper esitti anteeksipyynnön Kanadan parlamentissa. Hän sanoi toivonsa, että tästä alkaa toipumisen ja sovun aika.

Viranomaiset pakottivat runsaan sadan vuoden aikana 150 000 lasta kristittyjen kirkkojen sisäoppilaitoksiin. He olivat intiaaneja, inuiitteja ja sekaliitoissa syntyneitä lapsia.

Kouluissa heiltä vietiin oma kieli ja kulttuuri, ja monet entiset oppilaat ovat kertoneet opettajien syyllistyneen myös väkivaltaisuuksiin. Kotiin pääsi vain harvoin ja lyhyeksi aikaa. Useimmat koulut suljettiin 1970-luvulla, mutta viimeinen oli toiminnassa aina vuoteen 1996 asti.

Kanadan intiaaniheimojen liiton päällikkö Phil Fontainen mukaan pakkokoulujen aika on Kanadan historian synkin luku.

- He yrittivät tappaa lapsista intiaanin ja hävittää Kanadasta kaiken intiaaneihin liittyvän, Fontaine sanoo.

Hallituksen anteeksipyyntö liittyy 80 000 entisen oppilaan kanssa toissa vuonna solmittuun 1,2 miljardin euron sopimukseen. Siinä myös päätettiin komissiosta, joka pyrkii selvittämään koulujen väärinkäytökset.

Kuultavaksi aiotaan kutsua tuhansia entisiä oppilaita ja viranomaisia. Lisäksi tietoa haetaan hallituksen ja kirkon asiakirjoista, jotka ovat olleet tähän saakka salaisia.

Komissiota johtava lakimies kuuluu Kanadan 1,3-miljoonaiseen alkuasukasväestöön. Kaikkiaan Kanadassa on 33 miljoonaa asukasta.

Lähteet: AFP