Promolevyjen myynnistä väännetään kättä maailmalla

Levy-yhtiöiden markkinointitarkoituksessa lähettämien promootiolevyjen omistusoikeutta ratkotaan oikeusteitse Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

kulttuuri

Levy-yhtiöiden markkinointitarkoituksessa lähettämien promootiolevyjen omistusoikeutta ratkotaan oikeusteitse Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Toimittajille, radioille ja tiskijukille lähetettävissä levyissä kielletään erikseen niiden jälleenmyynti tai levittäminen. Levyjä päätyy kuitenkin myyntiin ja internet-jakeluun, välillä myös ennen albumin julkaisua.

Britanniassa poliisi pidätti tällä viikolla miehen, jonka epäillään myyneen yli 150 promootiolevyä verkkohuutokauppa eBayssa ennen albumien virallista julkaisupäivää. Poliisi epäilee tiskijukkana ja musiikkikriitikkona työskennellyttä miestä varkaudesta ja rahanpesusta. Levyteollisuuden etujärjestöt avustivat poliisia tutkinnassa.

Jos miestä vastaan nostetaan syytteitä, kyseessä on ensimmäinen kerta kun ennen julkaisupäivää eteenpäin myydyn materiaalin omistusoikeuksia ratkotaan Britannian oikeussaleissa.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa Kaliforniassa piirioikeuden tuomioistuin on päättänyt, ettei promolevyllä ole erityisiä jälleenmyyntirajoituksia. Oikeuden päätöksen mukaan promolevyt ovat levyteollisuuden omaehtoisesti jakelemaa markkinointimateriaalia. Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki takaa teoksen laillisille kopioille jälleenmyyntioikeuden, eikä julkaisija voi rajoittaa sitä laittamalla levyyn "ei myytäväksi" -tarraa, oikeus linjasi.

Päätös syntyi jutussa, jossa vastakkain olivat levyjätti Universal ja promolevyjä niin ikään eBayssa myynyt yksityishenkilö. Piirioikeuden päätös on vain osavaltiokohtainen ja saattaa sekin vielä päätyä vetoomustuomioistuimeen.

Lähteet: YLE Uutiset