1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Poika osti lehtikeisarin kuolinpesän

Edesmenneen lehtikustantajan Urpo Lahtisen taidekokelma ja Villa Urpo - kotimuseo on myyty hänen pojalleen Jeppe Lahtiselle. Ylöjärven Siivikkilassa sijaitsevan kiinteistön ja taidekokoelman yhteishinnaksi tuli 4,2 miljoonaa euroa.

Yli viidensadan teoksen taidekokoelman hinta oli 1,2 miljoonaa euroa ja talon kolme miljoonaa.

Jeppe Lahtisen mukaan hän aloittaa nyt taidekokoelman inventoinnin ja Villa Urpon peruskorjauksen. Teoksista koottavan näyttelyn ja Villa Urpon avaamisesta yleisölle kerrotaan myöhemmin. Hän sanoo olevansa helpottunut, kun vuosien taistelu isän kokoelmasta on nyt päättynyt tämän toiveiden mukaisesti.

Urpo ja Maija Lahtisen säätiön konkurssipesä ilmoitti tarjouskilpailun voittajat tänään. Taidekokoelmasta oli jätetty konkurssipesälle neljä tarjousta. Ostotarjoukset kokoelmasta ja kiinteistöstä pyydettiin erikseen, mutta pesänhoitaja Heikki Berglundin mukaan tavoitteena oli säilyttää taidekokoelma Villa Urpossa.

Edesmennyt lehtikeisari Urpo Lahtinen sijoitti suuren omaisuuden taiteeseen ja rakennutti Villa Urpon kodikseen. Rakennus valmistui 1976. Hymy-lehden perustaja Urpo Lahtinen kuoli vuonna 1994. Lahtisen perinnöstä on riidelty jo toistakymmentä vuotta. Lehtikustantajan leski Maija-Liisa Lahtinen pakoilee kavalluksesta saamaansa vankilatuomiota ulkomailla.