Taidekritiikit kootaan yhdelle sivustolle

Sanomalehtien julkaisemia taidearvosteluja voi nyt lukea kootusti Internetistä. Uusi verkkosivusto Kritiikkiportti on sanomalehtien, Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen arvostelijain liiton yhteisesti ylläpitämä verkkosivusto. Se kokoaa yhteen 28 sanomalehden kulttuurisivuillaan julkaisemia taidearvosteluja.

kulttuuri

Taiteen kuluttaja voi nyt lukea samasta teoksesta monta eri arvostelua. Portaalin yksi päämäärä onkin laajentaa taidekeskustelun ääntä. Se on jäänyt portaalin päätoimittajan Siskotuulikki Toijosen mukaan pääkaupunkikeskeiseksi.

- Se on ollut hyvin suppeaa. Toivomme, että Kritiikkiportin kautta keskustelu taiteesta ja taiteen kritiikistä laajenee. Pitää muistaa, että taidetta tehdään ja arvioidaan muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Se, että taidetta arvioidaan valtakunnallisesti, on tärkeää, Toijonen muistuttaa.

Kriitikon ääni esiin Myös kriitikolle äänen kuuluminen valtakunnallisesti on Suomen arvostelijain liitto ry:n puheenjohtajana toimivan Siskotuulikki Toijosen mukaan olennainen kysymys. - Kyllähän taide tarvitsee kritiikkinsä. Sen pitäisi olla mahdollisimman asiantuntevaa, näkemyksellistä ja arvottavaa. Ei niin, että kritiikot vain arvioivat yksisilmäisesti, että joku on hyvää tai huonoa. Taide on paljon rikkaampi ja monimuotoisempi asia, ja kriitikoiden asia on tuoda näitä asioita esiin. Siskotuulikki Toijosen mukaan taide on aina osa yhteiskuntaa. Taide tulkitsee sitä, mitä tapahtuu elämässämme ja ympärillämme. - Kyllä moniäänisyys tarkoittaa sitä, että nähdään vähän syvemmälle, mitä taiteessa tapahtuu ja mitä taiteella on kerrottavaa, Toijonen lisää. Rahoittajaksi Suomen Kulttuurirahasto Kritiikkiportin toiminnan rahoittaa kolmen vuoden ajan Suomen Kulttuurirahasto. Teknisesti sanomalehtien taidearvioita yhdistävän yhteisen kritiikkiportaalin toteuttaminen on mahdollista vasta nyt, kertoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava. - Portaalin kustannukset ovat muutama kymmenen tuhatta euroa vuodessa. Kolmen vuoden jälkeen toivotaan, että muut osapuolet jatkavat sitä omalla kustannuksellaan. Kritiikki ulottuu taiteilijan työhön Kritiikin merkitys on kiistaton. Arvostelijan äänen moninaisuus on taiteilijalle olennainen kysymys, toteaa dramaturgi, kirjailija Marjo Niemi. - Kritiikin tärkein tehtävähän on keskustelun tason nostaminen. Keskustelulla Marjo Niemi tarkoittaa dialogia. - Kritiikillä tuntuu olevan esimerkiksi Helsingin Sanomissa äärimmäisen suuri merkitys. Kärjistäen sanottuna valta voi nostaa tekijää tai juttua tai viedä siltä yleisöä. Tuntuu että joissakin tapauksissa esimerkiksi pienten teattereiden kohdalla se voi heijastua toimintaan vuosikausia. En tarkoita, etteikö kritiikki saa olla rehellinen, mutta sen ei myöskään pidä olla sosiaalitoimisto, Niemi täsmentää. Sanomalehtien taidearvioita kokoava portaali Kritiikkiportti löytyy osoitteesta www.kritiikkiportti.fi. (siirryt toiseen palveluun) Radion kulttuuriuutiset