Arvio: The Happening ei juhli juonenkäänteillä

M. Night Shyamalan on lähtenyt uusimmalla elokuvallaan mukaan maailmanloppu-genreen. The Happening seuraa vuorokauden verran, kuinka luonto yrittää hankkiutua ihmisistä eroon. Pakenemista, ruumiita ja epätoivoa riittää, mutta siinäpä se tarina sitten onkin.

kulttuuri

Käänteitä tai roolihahmojen kasvua saa kuitenkin turhaan odottaa. Sen sijaan tarjoilla on nalkuttava viesti, joka käy loppua kohti rasittavaksi. Shyamalan kuulostaa turhautuneelta maailmanpelastajalta joka ei jaksa enää perustella, vaan keskittyy huutamaan sloganeitaan: Ihminen on uhka luonnolle! Luonnolla on oikeus iskeä takaisin! Kuvauksellisilla tavoilla! Se on teille ihan oikein!

The Happeningin Suomen ensi-ilta oli perjantaina 13.6.

Ville Laakso, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko kommentoida tätä arviota tai elokuvaa? Käytä alla olevaa lomaketta.

New Yorkin ilmasta paljastuu jotain, joka kääntää ihmisen itsesuojeluvaiston nurin: Myrkkyä hengittänyt päätyy väistämättä itsetuhoon. Yksittäiset tapaukset muuttuvat epidemiaksi ja pian kaikki Yhdysvaltojen koillisrannikon eloonjääneet pyrkivät pakoon tai piiloon.

Päähahmoina ovat opettajakaverukset Elliot (Mark Wahlberg) ja Julian (John Leguizamo), sekä Elliotin vaimo Alma (Zooey Deschanel) sekä Julianin kahdeksanvuotias tytär Jess (Ashlyn Sanchez).

Tieteen miehinä Elliot ja Julian hakevat selitystä käsittämättömälle tai ainakin keinoja suojautua. Luonto itsessään paljastuu pian syylliseksi, mutta ainoa toivo pysyä hengissä tuntuisi olevan muista ihmisistä eristäytyminen.

Raakuuksia televisiossa, raakuuksia valkokankaalla

Myrkkyaluettakin nopeammin leviää ihmiset ja yhteisöt lamaava kuvien tulva. Ihmiset liimautuvat tiedotusvälineisiin, jotka syytävät olohuoneet täyteen kauhua ja kuolemaa. Toiset pakenevat, toiset aseistautuvat ja eristäytyvät. Yhdessä säväyttävistä kohtauksista nainen esittelee raakaa kuolemantapausta kännykkäklippinä järkyttyneelle yleisölleen ja ihmettelee samalla, millaiset terroristit tällaista oikein tekevät. Ymmärsiköhän tuotesijoitteluun lähtenyt puhelimenvalmistaja ihan oikein roolinsa elokuvassa?

M. Night Shyamalanilta on totuttu näkemään yliluonnollisten aiheiden ja psykologisten tutkielmien liittoja. (mm. Kuudes aisti, Unbreakable -särkymätön, Signs, The Village - kylä). Niissä ihmiset törmäävät pienuuteensa ja usein samalla todistavat sankaruutensa. Aiemmissa elokuvissaan hän pystyi pelottelemaan aikuisiakin pienillä eleillä, koska hahmojen peri-inhimillisyys ajaa katsojat väkisinkin heidän puolelleen.

The Happening säväyttää myös, mutta tällä kertaa kyse on volyymista. Kauhuelementti tuodaan kuvaan heti alusta lähtien ja kuolleita nähdään läjissä, hirressä, osissa ja murskana. Kun aiemmin jännitys syntyi kauhuelementtien pitämisestä pitkään juuri kameran katseen ulkopuolella, joutuu katsoja nyt jännittämään, aikooko ohjaaja näyttää vielä seuraavankin raa'an itsemurhan. Aikoo se. Elokuvassa leviävän epätoivon välittäjänä tämä toimii, mutta keino on halpa. Riskialtis valinta Shyamalanilta on myös terroristien tekemien joukkomurhien rinnastaminen "luonto korjaa tekemänsä virheen tuhoamalla ihmiset" -ajatteluun. Aihe saattaa olla herkkä lähtemään käsistä terrorismin vastaista sotaa käyvässä Yhdysvalloissa. Perusilmeellä maailmanloppuun

Ihme kyllä elokuvan hahmot eivät ole uskottavia tai samaistumiskelpoisia, vaikka Shyamalan on aiemmin loistanut nimenomaan psykologisen jännityksen luojana.

Kovanaamojen rooleista tunnettu Wahlberg näyttelee taitavasti pehmompaakin, mutta Shyamalan on lykännyt hänelle hankalan tehtävän: Päähenkilö on umpinainen. Aviokriisi ja uhkaava maailmanloppu irrottavat Elliotista yhtä laimeita reaktioita, eikä puolitoistatuntiseen ole mahtunut henkilökohtaista kasvua nimeksikään. Ja hän on kuitenkin se aviokriisiään hautovan pariskunnan värikkäämpi puolisko. Yhdessä ollaan, koska ei haluta kuolla yksin.

Opettajakaverukset taas ovat naiivin kiinni tieteellisessä metodissaan, joka sekin on alakoulutasoa. Jos tarkoitus on ollut kritisoida kaiken valloittavaa tieteellistä maailmankuvaa, sille olisi kannattanut antaa tilaa valkokankaalla nyt nähtävän karikatyyrin sijaan.

Toisaalta tällaisilla hahmoilla elokuva onnistuu näyttämään, kuinka pieniä ihmisten arkiongelmat todellisuudessa ovat, ja kuinka yksin ja luonnon armoilla ihminen lopulta on.

The Happening on kyllä hyytävä ja teknisesti taitava trilleri. Jatkuva pakeneminen, eristäytyminen ja ihmistä vastaan kääntynyt luonto muodostavat painostavan kokonaisuuden.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus