Vanhanen myöntää keskustan tehneen virheitä vaalirahoitusasiassa

Keskusta on aloittanut puoluekokouksensa Joensuussa. Kokousta varjostaa vellova vaalirahoituskohu. Avajaispuheen pitäneen puolueen puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen mukaan vaalirahoitukseen liittyvät ongelmat koskettavat koko poliittista kenttää. Vanhanen myöntää, että käydystä keskustelusta on otettava opiksi.

Kotimaa

Vaalirahoituslaki on ollut Vanhasen mukaan puutteellinen, mutta vielä pahempana Vanhanen pitää sitä, että lakia ei ole noudatettu.

Vanhanen myöntää, että myös keskustan piirissä on tehty virheitä, mutta hänen mielestään oppositio on yrittänyt sälyttää koko vyyhdin keskustan niskaan, koska puolue ja pääministeri halutaan syrjäyttää maan johdosta.

Vanhanen ihmettelee myös sitä, että poliitikkojen ja elinkeinoelämän yhteydenpidosta on yritetty tehdä jotakin moraalitonta.

- Suomi on sisäisesti verkottunut yhteiskunta, jossa jatkossakin ministereiden, kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen on uskallettava käydä vuoropuhelua yritysten ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa, Vanhanen linjasi puheessaan.

Suurimmat suosionosoitukset Vanhanen sai, kun hän korosti puheessaan, että Suomi ei saa muuttua yhteiskunnaksi, jossa kytätään poliitikkojen yhteydenpitoa yrittäjiin tai vaalirahan antamista aletaan pitää moraalittomana.

Vanhanen korosti lisäksi puolueen kykyä toimia ajan haasteiden mukaisesti. Hänen mukaansa tulevaisuus on se, joka ratkaiseen puolueen olemassaolon perusteet.

Pääministeri toivoi myös, että Irlanti ratifioisi EU:n perussopimuksen eli niin sanotun Lissabonin sopimuksen. Vanhanen totesi keskustan puoluekokouksen avajaisissa Joensuussa, että Irlannin kansanäänestys sopimuksesta on jännittävä ja tiukka, mutta pääministeri toivoi, että sopimuksen kannattajat voittaisivat äänestyksen.

Vanhanen ehätti myös kommentoimaan työ- ja elinkeinoministeriön tulipaloa Helsingissä.

- Luotettavat lähteet kertovat, että ministeri Pekkarinen ei ole polttamassa tauluja, Vanhanen lohkaisi.

Talouskasvu jatkuu, mutta hidastuen Vanhanen on tyytyväinen viime vuosien talouskasvuun. Etenkin monessa perinteisessä kehitysaluemaakunnassa työllisyys paranee hyvin, Vanhanen totesi puheessaan. Jatkossa kasvu kuitenkin Vanhasen mukaan hidastuu suomalaisten ikääntymisen ja työikäisten määrän vähentymisen vuoksi. Jatkossa asiat on tehtävä paremmin ja viisaammin vähemmällä väellä, Vanhanen muistutti. Kansainvälinen taloustilanne ja etenkin öljyn hinnan kehittyminen luo omat uhkansa Suomen talouskehitykselle, Vanhanen sanoi. Hänen mukaansa hallituksella on valmius veroratkaisuihin talouskasvun tukemiseksi. Veronkevennykset tulisi Vanhasen mukaan kohdentaa etenkin pieni- ja keskituloisiin. Vanhanen arvioi myös puheessaan, että Suomen metsäteollisuus on suurten muutospaineiden kohteena maailmanmarkkinoiden muuttumisen ja ylikapasiteetin vuoksi. Myös Venäjän puutullipäätös heikentää suomalaisen metsäteollisuuden kannattavuutta. Lisäksi suomalaisten asenteet Venäjää kohtaan saattavat muuttua päätöksen vuoksi kielteisemmiksi, Vanhanen totesi. Vanhanen toivoo kuitenkin, että Venäjän kanssa voidaan rakentaa hyvää yhteistyötä. Korhonen joutuu kokouksessa tulilinjalle Puoluekokouksessa tulilinjalla on pääministeri Matti Vanhasen lisäksi erityisesti puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Yleensä julkisuudessa viihtynyt puoluesihteeri Jarmo Korhonen on pysytellyt piilossa tämän viikon eikä ole vastannut soittopyyntöihin. Viimeinen tieto miehestä on toissapäivänä lähetetty sähköposti, jossa Korhonen pyytää, että lehdistö kunnioittaa hänen perheensä yksityisyyttä ja antaa heille kotirauhan omassa kodissaan. Perjantaina puolueväki sai kuitenkin kuulla Korhosen katsauksensa puoluetoimiston varainkäytöstä. Korhosen haastaja puoluesihteerin virkaan, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen on jo ehtinyt moittia koko puoluejohtoa, mutta erityisesti Korhosta selvityksissä viivyttelystä. Korhonen pahoitteli kokouksessa vaalirahoituskohua, mutta sanoo toimineensa vilpittömästi. Hän myöntää, että oli virhe perustaa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys keskustan puoluetoimistossa. Tiilikaisen ja Korhosen nahistelu jatkuu

Kimmo Tiilikainen ei aluksi vaikuttanut kovin uskottavalta haastajalta huolimatta tuesta, jota hänellä on varsinkin puolueen eduskuntaryhmässä.

Korhonen on itse tehnyt parhaansa kampanjan avittamisessa vihjailemalla viime viikolla, että Tiilikaista itseään on epäilty talousrikoksista, vaikka tutkinta johti vain syyttämättäjättämispäätökseen. Odotettavissa on vilkas nahistelu, jossa moni isku saattaa mennä vyön alapuolelle vielä kokouspaikallakin.

Lauantain puolusihteerivaali on kokouksen huippukohta. Puheenjohtajan tehtävään Matti Vanhasella ei ole haastajaa.

Lähteet: YLE Uutiset