SDP:n suosio hiipunut vaalirahoituskohun aikana

Sosiaalidemokraattisen puolueen kannatus näyttää yllättäen hieman laskeneen vaalirahoituskohun aikana. Parhaiten pintansa on pitänyt kokoomus; keskustan suosio on jatkanut loivaa alamäkeä.

Kotimaa

Taloustutkimus Oy tutki YLE Uutisten toimeksiannosta puolueiden kannatusta vaalirahoituskohun aikana ja hieman sitä ennen. Tutkimukset tehtiin kolmena kahden viikon jaksona.

Kolmesta suuresta puolueesta parhaiten suosionsa on pitänyt kokoomus, jonka kannatus on lievästi noussut - kylläkin virhemarginaalin sisällä. Nyt, kesäkuun alkupuolella puolueelle mitattiin 23,4 prosentin kannatus, missä on runsaan prosenttiyksikön nousu toukokuun alkupuolelta.

Puolueen kannattajat eivät näytä hätkähtäneen vaalirahoituskohua, vaikka moni kokoomuslainen kansanedustaja ja ministeri oli kohun silmässä vielä toukokuun puolivälissä.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimus Oy:stä arvioi, että jupakka on jopa saattanut vahvistaa kokoomuksen kannatusta. Sen puolesta hänen mukaansa puhuu muun muassa se, että kokoomuslaiset ovat tutkimuksessa muita varmempia kannastaan ja äänestystodennäköisyydestään.

Keskusta pitkähkössä alavireessä Päähallituspuolue keskustan kannatus sen sijaan on hienoisessa, joskin jo pidempään jatkuneessa alavireessä. Taloustutkimus arvioi keskustan kannatukseksi nyt 21,4 prosenttia, joka on noin prosenttiyksikön alemmalla tasolla kuin vielä toukokuun alussa. Keskusta on viime aikoina ollut oppisition ja median hampaissa, mikä on saattanut osaltaan heijastua heikohkoon menestykseen. Niin ikään puolueen sisäiset kähinät ja harmaa, arkinen politiikka eivät ole olleet omiaan kohentamaan kannatusta. Kaikkein köpelöimmin näyttää kuitenkin käyneen SDP:lle. Puolueen kannatus on kesäkuun alussa pudonnut 20,9 prosenttiin, kun se vielä toukokuun alkupuolella oli runsaan prosenttiyksikön korkeampi. Puolueen kannatuksen hiipumista saattaa selittää epävarmojen äänestäjien kasvanut tuskastuminen vaalirahoituskohuun. Jupakka nakertaa politiikan uskottavuutta, mikä heikentää äänestyshaluja ja etenkin vasemmistopuolueiden kannatusta. Sosiaalidemokraattien houkuttelevuus näyttää kuitenkin elpymisen merkkejä viime viikonlopun puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. SDP:n suosio on tällä viikolla jonkin verran palautunut, mutta tulos on tältä osin vielä ennakoiva, Taloustutkimus arvioi. Varmempaa tietoa SDP:n puheenjohtajavaihdoksen vaikutuksesta saadaan vasta myöhemmissä mittauksissa. Kokoomuksen ja SDP:n välimatka merkitsevä Kannatusten muutokset mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin, joka on noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kolme suurinta puoluetta ovat edelleen liki tasavahvoja, mutta kokoomuksen ja SDP:n välimatka on jo merkitsevä. Taloustutkimus selvitti YLE Uutisten toimeksiannosta puolueiden kannatusta kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla 2. - 12.6. välisenä aikana. Kyselyssä tavoitettiin 1 992 henkilöä, joista 1 382 ilmoitti puoluekantansa. Edellinen vastaava tutkimus tehtiin toukokuun lopulla 20. - 29.5. välisenä aikana, sitä edellinen 5.-15.5. välisenä aikana. YLE Uutiset