Stubb uskoo Lissabonin sopimuksen kestävän Irlannin tuloksesta huolimatta

Kokoomuksen puoluekokouksessa nousi esiin ensimmäisenä päivänä Irlannin kansanäänestys. Ulkoministeri Alexander Stubb vakuutti Tampereella, että EU-maat aikovat jatkaa niin sanotun Lissabonin sopimuksen ratifiointiprosessia.

Kotimaa

Stubb myös luotti EU:n etsivän kriisiin luovan poliittisen ratkaisun, niin kuin se on tehnyt ennenkin.

- Meillä ei ole varastossa B-suunnitelmaa. Keskustelemme maanantaina ulkoministereiden kesken ja katsomme rauhallisesti, miten asiassa edetään, Stubb kertoi.

Hän totesi, että tavoiteaikataulu pysyy edelleen samana eli että perussopimus olisi voimassa 1.1.2009. Hän ei usko, että sopimuksesta alettaisiin enää uudelleen neuvotella.

Ulkoministeri ei ollut kansanäänestyksen tuloksesta yllättänyt, mutta sanoi "EU-idealistille" sen olleen pettymys. Salolaisen mukaan tulos syöksee EU:n kriisiin

Irlannin kansanäänestyksen tulos syöksee Euroopan unionin uuteen kriisiin, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

Salolaisen mukaan sopimusta on vaikea lähteä muuttamaan, koska se edellyttäisi jälleen hyväksymismenettelyjä muissa jäsenmaissa. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja katsoo myös, että uusi kansanäänestys Irlannissa olisi vaikea, koska se antaisi väärän viestin siitä, että hankaloittamalla koko muun EU:n elämää voi lypsää lisäetuja.

Salolainen myös ihmettelee irlantilaisten EU-vastaisuutta.

- Tulos on hämmästyttävä, sillä Irlanti on Suomen ohella kaikkein eniten EU-jäsenyydestä hyötynyt valtio. Salolaisen mukaan mediasta on välittynyt kuva, että äänestäjät eivät oikein edes tienneet, mistä asioista äänestettiin.

Lähteet: YLE Uutiset