Saksan hallitukselta ilmastopaketti vähentämään energiantuhlausta

Saksan hallitus yrittää vähentää energiantuhlausta uuden ilmastopaketin avulla. Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona ohjelman, jossa mm. määrätään uusiin taloihin nykyistä paremmat lämmöneristeet ja korotetaan rekkojen tietulleja. Saksan ympäristöministeri on tyytyväinen.

luonto

Saksa pyrkii vähentämään ilmastolle haitallisia hiilidioksidipäästöjään vuoteen 2020 mennessä 40 prosenttia siitä, mitä se päästi vuonna 1990. Saksa aikoo nostaa ekosähkön osuuden noin kolmannekseen ja lämpöenergiastakin 14 prosenttia pitäisi tuottaa uusiutuvilla energiamuodoilla. Ensi tammikuun alun jälkeen valmistuvissa taloissa pitää olla huomattavasti parempi lämmöneritys kuin vanhemmissa. Vanhoja taloja ei ole pakko eristää, mutta jos siihen ryhtyy, saa tukea valtiolta. Talojen lisäksi myös rekat pannaan maksamaan lisää. Rekkojen tietullit nousevat ensi vuoden alusta keskimäärin kolme senttiä kilometriltä eli reiluun 16 senttiin. Ympäristöministeri tyytyväinen Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel on pakettiin tyytyväinen. - Tämä on maailman laajin ja tietääkseni ainoa kouriintuntuva suunnitelma siitä, miten yksittäinen maa aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään, Saksan ympäristöministeri luonnehti. Yhden olennaisen kohdan Saksan hallitus lykkäsi myöhemmäksi. Uusi, hiilidioksidipäästöihin perustuva autovero tulee voimaan vasta 2010, eli ei vielä ensi vuonna. Ensi vuosi on automaassa vaalivuosi. Paketti ei tyydytä ympäristöväkeä

Saksan Vihreiden kansanedustaja Bärbel Höhn moittii pakettia niin vesitetyksi, ettei maa saa sen avulla mitenkään vähennettyä hiilidioksidipäästöjään niin paljon kuin on luvannut.

Saksan luontoliiton puheenjohtajan Gerd Rosenkranzin mielestä heikko kohta on siinä, että vanhojen talojen lämmöneristys jää vapaaehtoisuuden varaan. Hänen mukaansa vapaaehtoisuus näissä asioissa ei toimi.

Lähteet: YLE Uutiset