1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yli tuhat edelleen pidätettynä Tiibetin maaliskuisten levottomuuksien vuoksi

Kiina pitää edelleen pidätettynä yli tuhatta ihmistä Tiibetin maaliskuisten levottomuuksien vuoksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tänään julkistettavan raportin mukaan useat sadat ja jopa tuhannet ihmiset ovat edelleen pidätettyinä, vaikka heitä vastaan ei ole nostettu syytteitä.

Järjestön mukaan pidätetyt eivät ole saaneet tavata omaisiaan tai lakimiehiään. Amnesty vaatii Kiinaa joko viemään pidätettyjen tapaukset tuomioistuimiin reiluihin oikeudenkäynteihin tai vapauttamaan heidät.

Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa puhkesi maaliskuussa mellakoiksi yltyneitä Kiinan hallintoa vastustavia mielenosoituksia. Mellakat tukahdutettiin väkivaltaisesti ja Tiibetin pakolaishallituksen mukaan niiden vuoksi pidätettiin liki 6 000 ihmistä. Yli 200 ihmisen väitettiin kuolleen ja noin tuhannen loukkaantuneen levottomuuksissa. Kiinan mukaan kuolonuhreja oli alle 20.

Tiibetin tapahtumat laukaisivat mielenosoitusten sarjan Pekingin olympiatulen varrella eri puolilla maailmaa. Olympiatulen on määrä vierailla Tiibetissä ja Lhasassa lauantaina.

Reuters