Kalela auki toistaiseksi viimeistä kesää

Ruovedellä sijaitseva Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee Kalela on tänä kesänä auki ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa. Kotimuseon ylläpitäminen perhevoimin on työlästä ja lisäksi rakennusta kuluttavaa. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän Kalelan tulevaisuuden toimintamalleja suunnitellaan.

kulttuuri

Tämä kesä on viimeinen, jolloin tervetuloryijy roikkuu Kalelan parvekkeella läpi suven. Kalela on ollut yleisölle avoinna vuodesta 1965 lähtien, ja joka kesä Akseli Gallen-Kallelan pojantytär on avannut taloon erilaisen näyttelyn, mikä on melkoinen ponnistus.

- Se on hyvin kokonaisvaltaista. Me teemme sitä intensiivisesti täällä paikan päällä 12 päivää, mutta sitä edeltää 4 - 5 kuukautta hyvin aktiivista tutkimusta, valokuvien hakua ja taideteosten lainaamista, sanoo museonjohtaja Aivi Gallen-Kallela-Sirén.

Reilut sata vuotta sitten valmistunut Kalela on yksi merkittävimmistä yksityisin voimavaroin ylläpidetyistä museoista. Erämaa-ateljee on paitsi arkkitehtonisesti myös kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävä, sillä täällä syntyivät Akseli Gallen-Kallelan merkittävät työt.

Turismi kuluttavaa talolle ja luonnolle Kansallistaitelijan koti kiehtoo ihmisiä, sillä joka kesä Kalelassa käy viitisentuhatta matkailijaa. - Tällainen massaturismi oh hyvin kuluttavaa talolle sekä luonnolle. Meidän täytyy katsoa, mikä olisi oikea ratkaisu tästä eteenpäin Gallen-Kallela-Sirén sanoo. Hirsitalo vaatii kunnostusta, ja Kalelan omistajat haluavat antaa myös ateljeeta ympäröivälle luonnolle rauhaa. Kalelan maisemat innoittivat Akselia ja esimerkiksi ateljeerakennuksen läheinen, nyt jo salaman iskemä, mänty on ikuistettu useaan maalaukseen. Tulevaisuudessa Kalelan maisemia ei pääse ihailemaan joka kesä, mutta aivan lopullisesti ateljeen ovia ei ole tarkoitus sulkea. - Mikään tässä maailmassa ei ole pysyväistä. Nyt suunnittelemme Kalelan tulevaisuutta hieman erilaisella konseptilla, sanoo Akselin pojantytär Aivi Gallen-Kallela-Sirén. Tänä kesänä portit ovat kuitenkin vielä auki elokuun alkupuolelle saakka. YLE Uutiset