Juhannusaattoa vietettiin epävakaisessa säässä

Juhannusaattoa juhlittiin epävakaisessa säässä koko maassa. Sää ei ollut aivan surkea, mutta pienet sadekuurot ovat haitanneet juhannuksen viettoa.

Vuoden valoisimman ajan juhla on myös Suomen lipun päivä. Juhannus onkin juhlapyhistä ainoa, jolloin lippu jätetään salkoon yön yli. Liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Juhannuksen perinteinen ajankohta on 24. kesäkuuta. Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 alkaen kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin osuvana lauantaina. Esimerkiksi Norjassa, Virossa ja Latviassa keskikesän juhla on edelleen kiinteällä paikallaan.

Juhannuksen perinteisiin kuuluvat muun muassa juhannuskokon polttaminen, juhannustanssit ja juhannustaiat.

Uudempia traditioita ovat kymmeniätuhansia kävijöitä keräävät juhannusfestivaalit, kuten Raumalta Poriin siirtynyt RMJ-festivaali ja Nummijärven Nummirock.

Kaunein juhannussää Itä-Suomessa

Suomenlahdella ja maan länsiosassa on ukkostanut iltapäivällä ja illalla. Länsiosassa ukkoskuurot loppuivat perjantain illansuussa, mutta muualla Suomessa saattaa ukkostaa vielä yöllä.

Ukkoskuurot eivät ole aiheuttaneet juuri vahinkoa. Pohjanmaalla salaman epäillään sytyttäneen puiden säilytykseen tarkoitetun ladon.

Kaunein juhannusaaton päivän sää on ollut Itä-Suomessa, jossa lämpötila on kivunnut yli 20 asteen. Ukkoskuurot ovat kuitenkin siirtyneet illalla myös maan itäosiin. Muualla maassa lämpöasteet ovat olleet 15 - 20 asteen välillä, ja pohjoisessa on ollut viileämpää sekä rannikolla poutaisinta.

Huomenna lauantaina juhannusta juhlitaan samanlaisessa säässä. Myös lauantaista on luvassa sateinen päivä, ja iltapäivällä on paikallisia kuurosateita.

Metsäpalovaroitus ei ole voimassa juhannusaattona parin viime viikon sateiden vuoksi, joten kokkoja voidaan polttaa koko maassa.